10.7.2018.

Panoramski autobus do Banj brda

Turistički panoramski mini-autobus će svakog radnog dana na svaki sat vremena prevoziti turiste i građane od Tvornice obuće "Bema" do najpoznatijeg gradskog izletišta Banj brdo, trebalo bi da bude uspostavljen u prvoj polovini jula. Predviđeno je da se prevoz turističkim mini-autobusom vrši radnim danom od 15 do 20 časova, a vikendom i neradnim danom od devet do 20 časova. Polasci od TO "Bema" bi bili na puni čas, a sa spomenika na Banj brdu na svakih 30 minuta.
Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi, kazao je da je javna nabavka u toku. "Ako ne bude problema, usluga bi mogla da bude uspostavljena u predviđenom roku", dodao je Davidović.
Cijena karte u jednom pravcu biće jednu KM, a za djecu do pet godina će biti besplatna.
8.7.2018.

Konferencija beba

U organizaciji Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u četvrtak 12. jula u Parku „Petar Kočić“ sa početkom u 10 časova biće održana Konferencija beba. Ovogodišnju "Konferenciju beba" grad organizuje na poziv Ministarstva porodice, omladine i sporta RS u saradnji s Udruženjem "Sva djeca svijeta".
U zabavnom programu učestvovaće djeca iz vrtića „Maslačak“ i „Sreća“, te djeca iz škole za manekene IVAS, iz Laktaša, koja djeluje u okviru Centra za djecu, omladinu i porodicu. Neizostavni dio ove već tradicionalne manifestacije su i animtori za djecu: Nidžo Radoznalac, klovnovi Žuži i Buži, te mađioničar Zoro. Na ovogodišnjoj konferenciji, novost je štand na kojem će se nalaziti promo materijal i pokloni za majke i bebe, škole za trudnice „Radosnica“.
Na manifestaciji će biti izabrana najmlađa i najstarija beba, te beba sa najviše braće i sestara.
Iz resornog odjeljenja pozvali su zaiteresovane kompanije da budu sponzori ove manifestacije. Ukoliko žele da daruju bebe, svi zainteresovani mogu se javiti ovom odjeljenju na broj telefona: 051/244-444, lokal 706.
8.7.2018.

Obustava saobraćaja kroz naselje Česma

Od 9. do 21. jula, svakim radnim danom i subotom, u vremenu od 8.15 do 19 časova, biće obustavljen saobraćaj za sva vozila u Ulici Petra Velikog od broja 1 do raskrsnice sa Sarajevskom ulicom (dužina trase oko 800 m), zbog izgradnje ove glavne saobraćajnice kroz Česmu. Za vrijeme izvođenja radova biće postavljena privremena saobraćajna signalizacija, a građani i vozači se mole za strpljenje i razumijevanje zbog otežanog odvijanja saobraćaja u naselju Česma.
Linija javnog gradskog prevoza 9B Česma-Medeno polje-centar, za vrijeme obustave saobraćaja, će saobraćati sa izmijenjenim redom vožnje koji možete naći na sajtu Grada Banjaluka.
Rok za završetak radova na rekonstrukciji Ulice Petra Velikog, glavne saobraćajnice u naselju Česma, prolongiran je do 2. avgusta, potvrdio je Dejan Gaković, tehnički direktor "Kozaraputeva". Kako je objasnio, razlog je što su neke kuće oko saobraćajnice napravljene nakon izrade projektne dokumentacije, što je stvorilo probleme u vezi s nivelacijom puta do nekih objekata.
5.7.2018.

Dukat fit banjalučki noćni maraton

Manje od tri mjeseca ostalo je do 1. “Dukat fit banjalučki noćni maraton” koji je na programu 29. septembra, a on će po mnogo čemu biti jedinstven.
Ovaj put u sklopu maratona održaće se i zvanično prvenstvo RS i BiH u trci na 42,1 kilometar. Posebnost je i u činjenici da staza prolazi užim centrom grada i šetališnim zonama, a trčaće se šest krugova po sedam kilometara. U sklopu maratona biće održan i polumaraton (21 kilometar), kao i “Nektar fan ran” trka na sedam kilometara, a uvod u glavnu trku biće već tradicionalne trke predškolaraca i školaraca.
Svi zainteresovani mogu da se prijave klikom na adresu organizatora.
Prije dvije godine organizovali smo noćnu trku na pet kilometara i zaista smo bili iznenađeni odzivom građana. Zato smo prošle godine odlučili da organizujemo polumaraton koji je takođe odlično prošao, a sada smo se odlučili i za maraton i nadamo se da je ovaj događaj postao dio sportske tzradicije Bnjaluke - rekao je direktor događaja Vladimir Kuvalja.
4.7.2018.

Približava se kraj mogućnosti uvida u biračke spiskove

Iz Gradske izborne komisije Banja Luka podsjećaju građane/birače sa područja grada da je do 8. jula na uvid izložen izvod iz Privremenog biračkog spiska, Gradska izborna komisija Banja Luka naglašava da posebnu pažnju na podatke na izvodima trebaju obratiti građani sa područja gdje se primjenjuje ručno raspoređivanje birača pripadajućem biračkom mjestu. To se odnosi na sljedeća područja: Područje Motika koje pripada MZ Saračica; Područja Bistrice koja pripadaju MZ Saračica i MZ Čokorska Polja; Područja Piskavice koja pripadaju MZ Gornja Piskavica i MZ Borkovići; Područje Borkovića koje pripada MZ Čokorska Polja; Područja Goleša koja pripradaju MZ Čokorska Polja i MZ Dolja Kola; Područje Kola koje pripada MZ Donja Kola; Područja Rekavica koja pripadaju MZ Rekavice 2 i MZ Kola.
Građani/birači sa područja grada koji imaju satus raseljenih lica svoje podatke mogu provjeriti u Centru za birački spisak (kancelarija br.15, u prizemlju objekta Gradske uprave) kao i izvršiti izbor biračke opcije – do 24. jula 2018.
Brojevi telefona u Centru za birački spisak su: 051/244-531 i 051/244-532.
1.7.2018.

Za one koji vole dugoročne planove

Počinje prodaja karata za turističke letove u Svemir... Biznismen i milijarder Džef Bezos i njegova kompanija “Blue Origin” od slijedeće godine će svojim raketama slati turiste u Svemir. Karte za taj let moći če da se nabave već slijedeće godine, najavio je potpredsjednik “Blue Origin”-a Rob Majerson. Zasad se nude rezervacije.
Nije red da Banjalučana nema u svemiru, zato požurite i kaparišite karte. Svi koji to žele neka kliknu na link prema stranici INTERESTED IN RESERVING A WINDOW SEAT? i uvjere se u ozbiljnost ponude.
Sličnu svemirsku atrakciju zainteresovnima je ponudio i Ričard Brenson, još prije 10 godina, preko svoje kompanije “Virdžin galaktik”. On je tada prodao čak 700 karata po cijeni od 250.000 dolara, ali ni do danas turisti na taj let nisu poletjeli. To bi, navodno, trebalo da se dogodi u narednim mjesecima.
27.06.2018.

Predstavljena usvojena strategija razvoja kulture grada Banjaluke za naredne četiri godine

Ovo je saopštio Marko Bilbija, šef tima Evropska prijestonica kulture (EPK) "Banjaluka 2024", naglašavajući da je dokument usvojen 26. juna na sjednici Skupštine grada, te da je tim EPK na njemu radio više od godinu dana.
Dokument obrađuje i vremenski prostor četiri godine nakon titularne godine EPK za koji se grad Banjaluka kandiduje i on će, izrazio je nadu šef tima EPK "Banjaluka 2024", donijeti značajnu promjenu ne samo u strukturiranju kulture, nego i u novom postavljanju platformi za komunikaciju između kulturnih aktera u gradu.
Strategija do 2024. godine predviđa osnivanje novih gradskih institucija, od kojih je jedna muzej grada Banjaluka u Kastelu sa pripajanjem određenih objekata koji su pod zaštitom ili treba da dobiju svoju konačnu namjenu, poput Galerije "Terzić", Šeranića i kuće Vlade Miloševića. Planirano je i redefinisanje načina rada Doma omladine.
22.06.2018.

Od ponedeljka ljetnji red vožnje gradskih autobusa

Od 25.6. do 19.8 gradski prevoz će da saobraća po tzv. ljetnjem rasporedu. Završetkom školske godine smanjuje se broj autobskih linija.
Prema saopštenju Odjeljenja za saobraćaj i puteve u gradskom prevozu od ukupno 23 linije korekcije će biti izvršene na 15 linija, dok će na prigradskim linijama, kojih ima 33 korekcije će biti na 10 linija.
21.06.2018.

Oprez vozači: Policija nabavlja presretače

Od jeseni će policija Republike Srpske pratiti vozače i sa specijalnim vozilima tzv. presretačima. Vrijednost dva vozila čija je nabavka u toku je 60.000 KM bez PDV-a.
Nismo sigurni koliko će ova vozila doprinjeti bezbjednosti u saobraćaju. U nekim slučajevima dolazilo je do jurnjave između vlasnika brzih automobila i presretača. S obzirom na cijenu procjenjujemo da je namjena ovih vozila da presreću automobile niže klase.
Nadležnima preporučujemo da pročitaju i prouče Kjerkegora.
Zašto?
Pa i pratiocima našeg portala preporučujemo isto. Ako im se štivo učini teškim, to je odlično, štivo i jeste teško.

Počinje drugi upisni rok za srednjoškolce

15.6.2018. Gimnazija popunjena, u Ekonomskoj ima mjesta
Među odlikašima i dalje su bile najpopularnije gimnazija i medicinska škola, koje su ispunile upisnu kvotu, tako da neće imati drugog upisnog roka. Za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata za upis u prvi razred srednje škole počeće u ponedjeljak, 18. juna, i trajaće do 20. juna. Planom upisa u prvi razred srednje škole za narednu školsku godinu predviđena su 11.083 mjesta. Osim junskog, učenici u RS upisivaće se u prvi razred srednje škole i u julskom roku, od 2. do 13. jula.

Pripremite se za Kozara Puls Fest!

15.6.2018.
Kozara Puls Fest je novo ime rock festivala "Kozara u srcu" koji je održan u julu 2017. godine na prostoru SRC Benkovac. Na prvom Rock Festu su nastupili Bijelo Dugme, Kerber, Osvajači, Atomsko Sklonište, Tattoo, Nolimitnow i Fijasko.
Od 27. do 29. jula 2018. godine u Nacionalnom parku Kozara održaće se Kozara Puls Fest, muzičko-zabavni spektakl koji će okupiti najveća imena regionalne pop-rock muzičke scene.
Prvi dan festivala nastupaju Zabranjeno pušenje, Hladno pivo i Van Gogh,
Drugi dan festivala rezervisan za predgrupu Supersonic, te solistički koncert Marije Šerifović.
Treći dan festivala na platou Mrakovica biće organizovan sajam lokalnih proizvođača, odnosno promotivno-prodajna izložba tradicionalne domaće hrane.
Rezervaciju i kupovinu karata možete obaviti i preko interneta klikom na adresu.
14.6.2018.

Najavljena izgradnja novog "Zelenog mosta"

Novoizgrađena kružna raskrsnica kod Rebrovačke crkve i novi dio Istočnog tranzita u Banjaluci svečano su otvoreni. Vrpcu na otvaranju su presjekli Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS i Nenad Nešić, direktor JP Putevi RS.
Radojičić je najavio i druge značajne projekte. Zajedno sa Vladom RS i preduzećem Putevi RS nastavljamo da radimo nove saobraćajnice. Izgradićemo novi kružni tok na Laušu, dva na Aleji Svetog Save, novu modernu saobraćajnicu u Ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića. Već radimo u Česmi u Petra Velikog i u Priječanima, a radićemo i u Šargovcu i očekujemo radove na putu Čokori-Saračica. Do kraja godine uradićemo još tridesetak kilometara lokalnih i gradskih i raznih vrsta saobrćajnica u gradu. – kazao je Radojičić.
Uz ove, on je najavio i četvrti krupan projekat – spajanje spoja Istočnog tranzita sa novim Zelenim mostom. Prošle godine prilikom pokušaja rekonstrukcije mosta, utvrđeno je da most više nije za upotrebu. Urađena je revizija, izrađe projekat proveden tender i utvrđen izvođač radova (Prijedor putevi). Radovi su započeti 14.8.2018. a rok za završetak je 150 radnih dana.
Novi most projektovane širine 14 metara sa dvije kolovozne trake uključujući i biciklističku i pješačku stazu, dužine 90 m, trebao bi biti završen krajem ove godine.

Drugi kamp Fudbalskog kluba Partizan

13.6.2018.
Drugi kamp Fudbalskog kluba Partizan u Republici Srpskoj, biće održan od 19. do 25. avgusta u tehničkoj organizaciji Škole fudbala Mladost-Glamočani. Na taj način događaj koji je imao premijeru prošle godine postaće tradicija. Za razliku od prošle godine koja je bila debitantska, na osnovu stečenih iskustava, ove bi kamp Partizana u Republici Srpskoj trebalo da bude unapređen, uz već postojeće stavke kao što su brendirani autobus, podrška opštinskih i republičkih institucija, osposobljavanje terena za kamp u Glamočanima i veću medijsku pažnju (koju i mi pružamo).
Ovaj ljetnji kamp se održava kao dio čuvene Partizanove škole Partizana fudbalse akademije (vidi kako se ovaj kamp predstavlja) Teleoptik Zemun. U Partizanovoj školi radi deset trenera pod palicom direktora Momčila Vukotića. Prema zvaničnim UEFA podacima ova škola je procjenjena kao druga najbolja u Evropi (poslije Ajaksove).
Sa željom da neko od polaznika ove ljetne škole nastavi uspješno da se bavi da se bavi fudbalom nadamo se da cijena kampa neće biti prepreka za fudbalske talente.
Više detalja možete ¸dobiti ako se prijavite na Facebook stranicu ovog kampa.

Demo fest

7.6.2018.
Stručni žiri Demofesta odabrao je 30 demo bendova od prijavljenih 458, koji će se takmičiti od 19. do 21. jula na tvrđavi Kastel . biće održano 11. izdanja ovog festivala. Žiri Demofesta čine: Mirela Priselac Remi (Elemental), Darko Rundek, Zdenko Franjić (izdavačka kuća “Slušaj najglasnije”), Igor Lazić Niggor (ex-Monteniggers), Nikola Pejaković Kolja i Brankica Janković, direktorica Demofesta.
Najbolji demo bend ovogodišnjeg Demofest biće nagrađen profesionalnim snimanjem i produkcijom albuma u iznosu od 3.500 evra, vicešampion će osvojiti binsku opremu u vrijednosti 2.000 evra, dok će trećeplasirani sastav za binsku opremu dobiti 1.000 evra.
Demofest uručuje nagradu “Plavi bas”, koji će dobiti najbolji basista Demofesta.
Banjalučki festival ove godine dodjeljuje i nagradu za tekst “Đakac” posvećenu Davidu Dragičeviću.
Pjevač Zabranjenog pušenja i No smoking orkestra Nele Karajlić nastupiće sa svojim bendom u subotu 21. jula u revijalnom dijelu treće večeri banjalučkog Demofesta. Uz Neleta i njegov bend to veče u revijelnom dijelu Demofesta nastupiće i Goblini, najavljeno je danas, na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za medije Demofesta.

Najavljeni niskotarifni letovi sa aerodroma Banjaluka u Mahovljanima

31.05.2018.
Ponovo su najavljeni niskotarifni letovi sa aerodroma Banjaluka. Na zvaničnoom sajtu aerodroma možete poklušati saznati šta vam se nudi.
Najeve da su u toku "ozbiljni" pregovori niskotarifnih avio kompanija i Aerodroma Banjaluka pojavile su se još u februaru i martu. 24. aprila ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Trninić i direktor aerodroma Duško Kovačević ovoj vijesti nazdravili su šampanjcem.
Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović je 24.5. najavila da će pored već najavljenih letova za Memingen u Njemačkoj i Šarloa pored Brisela u Belgiji, kompanija Rayanair sa banjalučkog aerodroma letiti i za Stokholm u Švedskoj. Izjava je došla poslije razgovora sa predstavnicima avio-kompanije "Rajaner" Denisom Barabasom i Ologom Pavlnokom. Tokom konferencije najavljena je mogućnost da se već sad izvrši rezervacija letova. Naš pokiušaj je bio bezuspješan, pa ćemo dati najavu koju su dali zvaničnici i Vlade i Aerodroma:
Od oktobra 2018 letovi za Mamingem (Njemačka) i Brisel po cijeni od 19,90 Evra. Direktor banjalučkog aerodroma kaže da je već sada sve spremno za avione najveće “jeftine” aviokompanije u Evropi. Ponedjeljkom i petkom avioni će slijetati na aerodrom Brisel-Šarlroa, 50-ak kilometara od glavnog grada Belgije, a utorkom i subotom u Memingen, 100-tinjak kilometara zapadno od Minhena. Već sada je moguće rezervisati kartu za let iz Mahovljana na sajtu “Ryanaira”. (I ovo smo pokušali provjeriti, ali dobili smo samo poruku o grešci:([an error occurred while processing this directive]. Ova poruka je veliki napredak u odnosu na poruku jednog od ranijih direktora Aerodroma (kome smo zaboravili ime)koji je slične najave komentarisao:
Od ovoga mogu imati koristi samo građani!?
Ova vijest je obradovala mnoge Banjalučane, a za pesimiste (kojih ne manjka) ovo je samo jedan od načina da odete iz Banjaluke.
Za optimiste ovo je način da lakše i brže dođete do Banjaluke.
mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Blinfo i poziva ih na neki od najavljenih događaja.

Ma ima još nekih al´ ne smijemo da vam kažemo.


Last update jun 2018.

 Prilagođeno pretraživanje

I ovdje imate mogućnost pretrage sajta blinfo. Ukucajte - unesite pojam i kliknete na dugmeTraži i ukoliko pojam postoji na sajtu blinfo dobićete spisak topika koji ga sadrže