Nakon 20 godina pojeftiniće registracije automobila

19.9.2018.
Niže tarife premije za auto osiguranje počeće da se primjenjuju za desetak dana, a po njima će vozači registraciju putničkih automobila plaćati od 20 do 50 KM manje nego do sada, dok će za kamione i autobuse to biti jeftinije za oko 150 do 200 KM.
Izmjene odluke o zajedničkoj tarifi premija i cjenovniku za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS, a odluka je poslata na objavu 18.9.2018..

Treći upisni rok za studente

18.9.2018.
Drugi upisni rok je zabrinuo sve nadležne na Univerzitku, jer je od 17 fakulteta, samo je jedan, i to onaj za bezbjednost, upisao predviđen broj studenata. Na ostalim fakultetima ostalo je mnogo slobodnih mjesta. Zbog toga je raspisan novi upisni rok.
Kompletan plan upisa možete da pogledate na zvaničnoj stranici Univerziteta.
Početak nastave na Banjalučkom univerzitetu u školskoj 2018/2019. godini, umjesto 1. oktobra, pomjeren je na 8. oktobar, zbog smještaja studenata u studentske domove i potreba organizovanja trećeg upisnog roka, čiji je konkurs objavljen 18.9. i traje do 21.9.2018.

Upoznajte se sa budžetom grada Banjaluka

17.9.2018.
Pogledajte vodič koji najavljuje (doduše dosta kasno) kako će se trošiti budžet grada.
Kako bi budžet što više približili građanima, nadležno Odjeljenje za finansije pripremilo je brošuru „Budžet za građane“. Šta je budžet, kako se puni, u što će se potrošiti novac od emisije obveznica, samo su neka od pitanja na koja odgovore možete pronaći u ovoj brošuri.
Kako najavljuju iz gradske uprave Praksa izdavanja brošure „Budžet za građane“ nastaviće se početkom svake naredne budžetske godine, nakon što Skupština Grada usvoji gradski budžet izdavanje brošure „Budžet za građane“ nastaviće se početkom svake naredne budžetske godine, nakon što Skupština Grada usvoji gradski budžet.

Nedelja borbe protiv tuberkuloze

16.9.2018.
Svake godine, treća nedjelja septembra u svjetskom kalendaru zdravlja je rezervisana za podsećanje na borbu protiv tuberkuloze.
Tokom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze koja je ove godine od 114.9. do 21.9 biće sprovedene brojne zdravstvene, socijalno-humanitarne, higijensko-epidemiološke, informativno-edukativne i propagandne aktivnosti. Nedjelja borbe protiv tuberkuloze, koju organizuje Crveni krst Srpske, obilježava se ove godine pod sloganom: "Svi možemo učiniti napor da se okonča tuberkuloza u našem okruženju". U periodu trajanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze u poštanskom saobraćaju Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta u prodaji će biti 142.810 doplatnih poštanskih markica i 218.200 markica za građanstvo.
Apelujemo da kupite markice. Sav prihod od prodatih markica namijenjen je za pomoć oboljelima od tuberkuloze i njihovim porodicama, uključujući posjete bolesnicima.

Banjaluka se sprema da svečano dočeka Lavrova

15.9.2018.
Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov 16. i 17. septembra boraviti u posjeti BiH, a osim boravka u Banjaluci, posetiće Sarajevo i Istočno Sarajevo.
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da posjta Lavrova ima veliki značaj.
Lavrov će boraviti u Banjaluci 17. septembra, gdje će prisustvovati u osveštanju temelja srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.
Lavrov će svečanost, kako je najavljeno, započeti u Hramu Hrista spasitelja liturgijom koju će služiti više episkopa, sveštenika i đakona Ruske i Srpske pravoslavne crkve. Nakon toga planirani su formiranje svečane litije i odlazak do novosagrađenih temelja hrama i duhovno-kulturnog centra. "Ako dolazi ministar spoljnih poslova jedne od globalnih supersila - Ruske Federacije, sa kojom Republika Srpska nastoji da održava izuzetno dobre odnose, nesumnjivo je da to daje na značaju Republici Srpskoj", rekao je Radojičić. On je naveo da same organizacione i logističke pripreme vodi organizacioni odbor koji je na nivou republičkih institucija i da grad Banjaluka učestvuje u njemu. "Dio posla odnosi se i na obaveze Srpske pravoslavne crkve, odnosno Eparhije banjalučke, s obzirom na to da se radi o osvještanju temelja novog hrama", rekao je Radojičić.

Grad se svečano ukrašava i preduzimaju se maksimalne mjere obezbjeđenja

Na ulicama Banjaluke već su postavljene zastave Rusije i Republike Srpske.
Osim potpune blokade saobraćajnica kojima će se kretati Lavrov, duž cijele trase biće prisutno i fizičko obezbjeđenje, za šta će biti angažovano nekoliko stotina policajaca. Na sam dan posjete u ugostiteljskim objektima u blizini mjesta na kojima će boraviti Lavrov zabranjuje se točenje alkohola, upotreba dronova, okupljanje većeg broja lica.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će prilikom posjete Lavrova u Banjaluci biti na snazi prvi stepen obezbjeđenja, što između ostalog podrazumijeva i blokadu saobraćaja na ruti kojom se kreće ruski gost, varenje šahtova, spuštene roletne na pojedinim zgradama, snajperiste na krovovima... .
"Tako je kada dolaze značajne ličnosti, iako je Banjaluka siguran grad. Neke od ulica biće zatvorene i biće preduzete sve neophodne mjere, ali to je praksa svuda u svijetu", rekao je Dodik.
Priča se priča da Rusi dolaze
Dolazak Lavrova u Banjaluku skoro u dan će se poklopiti sa razgovorima koje će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, 15. septembra, voditi u Moskvi sa šefom ruske države Vladimirom Putinom. Rješavanje kosmetskog pitanja biće centralna tema u Kremlju, koji pažljivo prati sadržaje razgovora Beograda i Prištine, a posebno uticaj međunarodnog faktora na to pitanje.
Nezvanično se špekuliše da je dolazak Lavrova u Banjaluku signal da Moskva i Srbiju i Srpsku doživljava kao strateške partnere na Balkanu, a takođe i demonstriranje podrške Dodiku, koji je za Rusiju garancija da BiH neće ući u NATO.
Tokom obraćanja na forumu o strateškom dijalogu o saradnji Sankt Peterburga i RS Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da nema skrivenog ruskog uticaja u saradnji RS i Ruske Federacije. “To su gluposti koje trebamo odbaciti, jer ne smijemo biti zamorče jednog političkog pristupa, koji govori da saradnja u oblasti zdravstva, kulture i privrede može da bude nešto drugo, osim na dobrobit onih koji u tome učestvuju”, rekao je Dodik ističući da je Rusija "nesumljivi prijatelj RS".

Otvara se javno kupatilo u Banjaluci

14.9.2018. Javno kupatilo udruženja “Mozaik Prijateljstva” namijenjeno svim građanima koji nemaju gdje da obave osnovne higijenske potrebe biće svečano otvoreno u srijedu, 19. septembra u 10 časova. “Radove smo doveli do kraja i uskoro će se svi koji su u potrebi za kupatilom moći okupati u dobrim uslovima, u čistom kupatilu gdje će ih čekati sredstva za higijenu, ručnici kao i čista odjeća ukoliko nemaju svoju, za obući poslije kupanja”, poručili su iz udruženja. Udruženje “Mozaik Prijateljstva” se još jednom zahvalilo svima koji su svojim donacijama pomogli da se javno kupatilo opremi svime što je potrebno.

Naučite kineski

10.9.2018. Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci organizuje upis na kurseve kineskog jezika.
Kurs je besplatan i započeće 24.9. Zainteresovani treba da pošalju svoje ime, prezime, imejl adresu i broj telefona na mejlove: konfucijev.institut@unibl.org ili tuteublci@gmail.com.
5.7.2018.

Dukat fit banjalučki noćni maraton

Manje od tri mjeseca ostalo je do 1. “Dukat fit banjalučki noćni maraton” koji je na programu 29. septembra, a on će po mnogo čemu biti jedinstven.
Ovaj put u sklopu maratona održaće se i zvanično prvenstvo RS i BiH u trci na 42,1 kilometar. Posebnost je i u činjenici da staza prolazi užim centrom grada i šetališnim zonama, a trčaće se šest krugova po sedam kilometara. U sklopu maratona biće održan i polumaraton (21 kilometar), kao i “Nektar fan ran” trka na sedam kilometara, a uvod u glavnu trku biće već tradicionalne trke predškolaraca i školaraca.
Svi zainteresovani mogu da se prijave klikom na adresu organizatora.
Prije dvije godine organizovali smo noćnu trku na pet kilometara i zaista smo bili iznenađeni odzivom građana. Zato smo prošle godine odlučili da organizujemo polumaraton koji je takođe odlično prošao, a sada smo se odlučili i za maraton i nadamo se da je ovaj događaj postao dio sportske tzradicije Bnjaluke - rekao je direktor događaja Vladimir Kuvalja.
14.6.2018.

Najavljena izgradnja novog "Zelenog mosta"

Novoizgrađena kružna raskrsnica kod Rebrovačke crkve i novi dio Istočnog tranzita u Banjaluci svečano su otvoreni. Vrpcu na otvaranju su presjekli Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS i Nenad Nešić, direktor JP Putevi RS.
Radojičić je najavio i druge značajne projekte. Zajedno sa Vladom RS i preduzećem Putevi RS nastavljamo da radimo nove saobraćajnice. Izgradićemo novi kružni tok na Laušu, dva na Aleji Svetog Save, novu modernu saobraćajnicu u Ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića. Već radimo u Česmi u Petra Velikog i u Priječanima, a radićemo i u Šargovcu i očekujemo radove na putu Čokori-Saračica. Do kraja godine uradićemo još tridesetak kilometara lokalnih i gradskih i raznih vrsta saobrćajnica u gradu. – kazao je Radojičić.
Uz ove, on je najavio i četvrti krupan projekat – spajanje spoja Istočnog tranzita sa novim Zelenim mostom. Prošle godine prilikom pokušaja rekonstrukcije mosta, utvrđeno je da most više nije za upotrebu. Urađena je revizija, izrađe projekat proveden tender i utvrđen izvođač radova (Prijedor putevi). Radovi su započeti 14.8.2018. a rok za završetak je 150 radnih dana (okvirno oktobar 2018.
Novi most projektovane širine 14 metara sa dvije kolovozne trake uključujući i biciklističku i pješačku stazu, dužine 90 m, trebao bi biti završen krajem ove godine.
mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Blinfo i poziva ih na neki od najavljenih događaja.

Ma ima još nekih al´ ne smijemo da vam kažemo.


Last update septembar 2018.

 Prilagođeno pretraživanje

I ovdje imate mogućnost pretrage sajta blinfo. Ukucajte - unesite pojam i kliknete na dugmeTraži i ukoliko pojam postoji na sajtu blinfo dobićete spisak topika koji ga sadrže