Arhiv Najava portala BLinfo

Najave kojima je istekao rok

Najave kojima je istekao rok

Zimzograd na novoj lokaciji počinje sa radom 14.12.

12.12.2018.

7.12.2018.

Jelen Pub “DTA” najavljuje izuzetan program u decembru

Lokacija: Gundulićeva 26

5.12.2018.

Klub Mac Tire Pub najavljuje izuzetan program u decembru

Lokacija: Srpska 2-4

Banski dvor program za mjesec decembar

5.12.2018.
Pogledajte mjesečni program događanja u Banskom dvoru.

Repertoar bioskopa

1.12.2018.
Cineplexx Palas - Repertoar -
Repertoar se mijenja svakog četvrtka, a informacije i rezervacije na telefon 051/217-409.
Zima, pravo vrijeme za kino.

Dječije pozorište program za mjesec decembar

1.12.2018.
Pogledajte repertoar Dječijeg pozorišta Republike Srpske za mjesec novembar 2018.

Narodno pozorište Republike Srpske

1.12.2018.
Pogledajte repertoar Narodnog pozorišta Republike Srpske za mjesec novembar 2018.
Novogodišnja zabava
18. 11. 2018.
Grad Banjaluka je objavio plan za NOVOGODIŠNJU PROSLAVU: Haris Džinović, Željko Joksimović i Željko Samardžić pjevaju na Trgu.
Prema utvrđenom programu, 30. decembra nastupiće Željko Samardžić, u novogodišoj noći Haris Džinović a 1. januara Banjalučane očekuje veliki koncert Željka Joksimovića.
Cilj ovog koncepta je da se u grad privuče što veći broj turista, zbog čega su iz Gradske uprave pozvali hotelijere i turističke agencije da pripreme posebne turističke pakete kako bi Banjaluka nastavila trend povećanog turističkog rasta.
“Trnoružica" Petra Iljiča Čajkovskog

'Queen estrada' organizuje gostovanje Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga.
U ovom jedinstvenom umjetničkom spektaklu za cijelu porodicu, sudjelovaće 30-ak plesača, klizača čuvenog ruskog državnog baleta na ledu. Gracioznost klizača, maštovita kostimografija i scenografija, specijalni efekti, vještine svjetskih umjetnika plesa na ledu uz bezvremensku muziku Petra Iljiča Čajkovskog, omogućiće Banjalučanima uživanje u prvoklasnom umjetničkom događaju koji oduševljava publiku širom svijeta.
Ulaznice po cijeni već od 20 KM, su u prodaji na blagajni SD “Borik” i na prodajnom mjestu ispred RK “Boska”, svaki dan od 10 -18 h. Broj mjesta je ograničen. Sve dodatne informacije na tel: 066 905 399.
Londonski Royal Albert Hall, Sadler u Wells-u, Singapur Esplanade, Montreal Place des Arts, Cape Town Artscape, samo su neka od mjesta gdje je publika mogla da uživa u ovom umjetničkom performansu. Trnoružica, u originalu Uspavana ljepotica, Petra Iljiča Čajkovskog, jedno je od najpopularnijih djela klasične baletne literature.
“Noć bogova”
23.11.2018
Predstava “Noć bogova”, po tekstu Mire Gavrana, u režiji Marka Manojlovića, biće izvedena na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske 11. decembra u 20 časova.
U ovoj tragikomediji sa elementima farse igraju Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša Ilić. Ćetković igra ulogu kralja Luja Četrnaestog, Lutkić dvorsku ludu, a Ilić poznatog francuskog pisca Molijera.
Predstava je premijerno izvedena 29. aprila 2015. godine u velikoj sali Doma omladine u Beogradu. Nema sumnje da će poznati glumci i hit predstava opravdati očekivanja.
Festival domaćih proizvoda

Neograničena konzumacija svih proizvoda.
Udruženje mladih ekonomista UMEK iz Banjaluke u sklopu realizacije svog projekta “Kupuj domaće – ulaži u Srpsku!”, u restoranu Stara Ada realizovaćr festival domaćih proizvoda. Na festivalu su kao izlagači planirani proizvođači hrane i pića iz Republike Srpske, budući da je ta djelatnost osnovna za ovu godinu projekta.
Očekuje se više od 40 izlagača sa 400 različitih proizvoda. Posjetioce će zabavljati Lukijan Ivanović, a ulaznice se mogu nabaviti u Med kafeu u ulici Majke Jugovića 24.
Ukoliko ste i Vi zainteresovani da svoje proizvode predstavite na ovom festivalu pišite na email info@umek-rs.com ili pozovite broj +387 65 370 750.

Revija mladih plesača u Domu omladine

18. 11. 2018.
"Zdravo da ste” omladinski centar, uz podršku Grada Banjaluka, organizuje reviju plesača pod nazivom “Ples je život”.
Ovaj događaj će se održati 25. novembra u Domu omladine sa početkom u 15 časova. Učestvovati mogu mladi od šest do 30 godina starosti sa osmišljenom jednom ili više koreografija u trajanju do tri minute.
Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem mejla: oc@zdravodaste.org do 20. novembra.
“Manifestacija je namijenjena prvenstveno djeci i mladima koji se bave plesom i kojima želimo dati priliku da pokažu svoje plesno umijeće. Ples je život…sve ostalo su sitnice” – poručuju organizatori i pozivaju omladinu da im se pridruže.

Javni poziv za ustupanje štandova/ Banjalučka zima 2018/2019

5.11.2018.
Ovogodišnja manifestacija BANJALUČKA ZIMA 2018/2019'' se održava u periodu od 15.12.2018. do 30.01.2019. godine koju organizuje Turistička organizacija garada Banja Luka sa organizacionim partnerima.
Tim povodom Turistička organizacija grada Banja Luka oglašava iznajmljivanje izložbeno-prodajnih štandova na prostoru Trg Krajine za period od 15.12.2018. do 02.01.2019. godine. Kompletnu ponudu i propozicije možete pogledati na stranici TOBL-a.

Izložba „U slavu Franciska de los Torosa“

1.11.2018.
Izložba „U slavu Franciska de los Torosa“ biće otvorena u četvrtak 1. novembra u 19 časova u Muzeju Republike Srpske.
U formi diptiha i triptiha, izložba povezuje savremeno stvaralaštvo sa tradicionalnim običajima borbe bikova. Autor kataloga, muzejski savjetnik Slavka Mirosavljević, ovom postavkom predstavlja 22 umjetnička djela Nenada Ražnatovića, koji će izložbu tumačiti u petak, 2. novembra u 18 časova.
Kroz lik bika spojio tri velikana
Izložba na nekonvencionalan način približava slikarstvo, književnost i običaje mlađim generacijama. U formi diptiha i triptiha, autor Nenad Ražnatović na 22 slike rađene u pastelu povezuje kulturno nasljeđe Španije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, književnost Ive Andrića i Petra Kočića, kao i posebnu impresioniranost slikarstva Franciska Goje. Autor izložbe kazao je da je ovaj ciklus slika posvećen bikovima, koji na neki način predstavljaju kultnu životinju u mnogim religijama.
Postavka se može pogledati do 10. decembra, a realizovana je zahvaljujući podršci Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izložba “Collegium Artisticum – Arhitektura 2018”

31.10.2018.
U "Crvenom salonu" Banskog Dvora 31. oktobra 2018, sa početkom u 18 časova biće ozložba “Collegium Artisticum – Arhitektura 2018”.
Organizatori izložbe se Asocijacija arhitekata u BiH, u saradnji sa Istraživačkim centrom za prostor.
Otvaranja izložbe dopunjeno je predavanjima u sklopu Škole AABH. Predavanje Realizovani poslovni obekti održaće arhitekta Gordana Poparić d.i.a, nakon čega će o savremenim inovacijama u rasvjeti, zaštiti objekata i ponašanju fasadnih sistema govoriti predstavnici kompanija Intra lighting BH, SIKA BH i EPS LAŠTRO.

Projekcija filma „Fado“, režisera Karlosa Saure

26.10.2018.
U Vijećnici Banskog dvora 20. novembra 2018. godine (subota) u 18.00 časova održaće se projekcija filma „Fado“, režisera Karlosa Saure.
Poslastica za ljubitelje portugalske muzike. Portugalski karasevdah u Banjaluci.
Svi koji vole fado muziku neće propustiti kultni film ovog muzičkog žanra. Oni koji ne znaju imajće priliku da se upoznaju i uživaju u ovom muzičko dokumentarnom filmu.
Mnogi kažu Fado se u Portugalu živi. Fadu se posvećuje život.
Razgovor nakon projekcije filma vodi dramaturg Slaviša Radan. Organizator projekcije je Udruženje građana "Kultura kulturi".
U autorskom tekstu kojim najavljuje ovu projekciju njezin promoter Slaviša Radan između ostalog kaže: ...ovu vrstu muzike suštinski karakteriše pojam nazvan “saudade” – osjećanje tuge, melanholije. Obično se prevodi kao nostalgija, osjećaj žaljenja… beskrajne čežnje za nečim. ...taj toliko opjevani jad u grudima (kada se ne jede a jedva da se i diše) prelio se i u dobru kafansku muziku – zar Bora Stanković nije to najbolje opisao…
Najdublji izraz fada, ono je vječno čovjekovo stanje… stanje nemoći, nakon njegove bačenosti u ovaj svijet.

Izložba Uroša Đurića: „Kojim putem do kuće“

15.10.2018.
U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, 11. oktobra otvorena je izložba beogradskog konceptualnog umjetnika Uroša Đurića, pod nazivom „Kojim putem do kuće“. Ovo je prva samostalna izložba Uroša Đurića u Banjaluci i predstavlja presjek tri decenije stvaralaštva ovog uspješnog umjetnika, koji kroz svoje umjetničke projekte komentariše i kritikuje društvo u kojem živi i stvara.
Postavka u MSURS obuhvatiće najznačajnije radove iz njegove bogate i uspješne karijere: slike, fotografije i video radove iz nekoliko Đurićevih ciklusa, uklučujući i novi ciklus „Umjetnost za klasno društvo“.
Za banjalučku publiku je možda najzanimljiviji rad iz ciklusa „Bog voli snove srpskih umjetnika“ koji je nastao u saradnji sa igračima FK Borac iz Banjaluke.
Uroš Đurić je za potrebe ovog rada, proveo nekoliko dana na treningu sa fudbalerima i stručnim štabom našeg kluba i fotografisao se kao dvanaesti igrač kluba.
Izložba „Kojim putem do kuće“ će biti otvorena do 22. novembra 2018. godine.
Zajedno sa Stevanom Markušem Uroš đurić je autor je Manifesta Autonomizma. Jedan je od osnivača nezavisne umetničke asocijacije Remont, u okviru koje je pokrenuo galeriju Remont i istoimeni art magazin. Od 1990. godine izlagao je na preko 30 samostalnih i 100 grupnih izložbi u Beogradu, Beču, Berlinu, Kaselu, Njujorku, Regensburgu, Renu, Zagrebu, Novom Sadu, Gracu, i dr. Nastupao je u dvadesetak igranih i dokumentarnih filmova i TV serijala.

Upoznajte se sa budžetom grada Banjaluka

17.9.2018.
Pogledajte vodič koji najavljuje (doduše dosta kasno) kako će se trošiti budžet grada.
Kako bi budžet što više približili građanima, nadležno Odjeljenje za finansije pripremilo je brošuru „Budžet za građane“. Šta je budžet, kako se puni, u što će se potrošiti novac od emisije obveznica, samo su neka od pitanja na koja odgovore možete pronaći u ovoj brošuri.
Kako najavljuju iz gradske uprave Praksa izdavanja brošure „Budžet za građane“ nastaviće se početkom svake naredne budžetske godine, nakon što Skupština Grada usvoji gradski budžet izdavanje brošure „Budžet za građane“ nastaviće se početkom svake naredne budžetske godine, nakon što Skupština Grada usvoji gradski budžet.
21.06.2018.

Oprez vozači: Policija nabavlja presretače

Od jeseni će policija Republike Srpske pratiti vozače i sa specijalnim vozilima tzv. presretačima. Vrijednost dva vozila čija je nabavka u toku je 60.000 KM bez PDV-a.
Nismo sigurni koliko će ova vozila doprinjeti bezbjednosti u saobraćaju. U nekim slučajevima dolazilo je do jurnjave između vlasnika brzih automobila i presretača. S obzirom na cijenu procjenjujemo da je namjena ovih vozila da presreću automobile niže klase.
Nadležnima preporučujemo da pročitaju i prouče Kjerkegora.
Zašto?
Pa i pratiocima našeg portala preporučujemo isto. Ako im se štivo učini teškim, to je odlično, štivo i jeste teško.

Promocija knjige „Šta mi ovo treba“

29.10.2018.
U Vijećnici Banskog dvora 31. oktobra 2018. godine (srijeda) u 17.00 časova biće promovisana knjiga „Šta mi ovo treba“, autora Emira Kusturice.
Ulaz na promociju besplatan.

Repertoar Cineplexx Palas

25.10.2018.
Pogledajte Repertoar Cineplexx Palas od 25. do 31. oktobra.
Repertoar se mijenja svakog četvrtka, a informacije i rezervacije na telefon 051/217-409.
Jesen, pravo vrijeme za kino.

Premijera predstave „Boing Boing“

24.10.2018.
U četvrtak 25.10. u 20 časova, na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske održaće se premijera predstave „Boing Boing“
Predstava će biti održana u organizaciji Udruženja građana „Cvrčak“, a koju je Grad Banja Luka podržao putem Javnog poziva za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog stvaralaštva u 2018. godini. „Boing Boing“ je kultna komedija smještena u Pariz šezdesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme velikih promjena: hipi pokreta, rješenja seksističkih i rasističkih tabua, procvata televizije i masovne i popularne kulture.
U predstavi igraju: Marko Nedeljković, Nataša Ostojić, Nataša Ivančević, Aleksandar Stevanović, Bojana Supić, Maja Vujanović. Režija: Željko Stjepanović.

Međunarodni skup: "Tehnološke inovacije generator privrednog razvoja"

24.10.2018.
Savez inovatora Republike Srpske, Privredna komora Republike Srpske i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizuju 6.Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem: "Tehnološke inovacije generator privrednog razvoja", koji će se održati 12. novembra 2018. godine u Banja Luci.
Prijave o učešću i apstrakt rada dostavljaju se do 31.10. 2018. godine.
Informacije o uslovima učešća na skupu možete pronaći u pozivu na stranici.

Svjetski dan borbe protiv raka dojke

23.10.2018.
U srijedu 24.10 u 11.00 časova Savez žena oboljelih od raka dojke “Iskra” obilježiće Svjetski dan borbe protiv raka dojke na Trgu Krajine. Podjelom brošura i prodajnom izložbom na Tgru Krajine u Banjaluci, Savez žena oboljelih od raka dojke "Iskra" obilježiće Svjetski dan borbe protiv ove bolesti, 24. oktobar.
Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke i vrlo je važno što veći broj žena osvijestiti o toj zloćudnoj bolesti. Riječ je o tumoru od kojeg žene najčešće obolijevaju, a njegovo rano otkrivanje od presudne je važnosti. Tako je izuzetno važno i prepoznati moguće simptome raka dojke.
Pogledajte št o karcinomu dojke i njegovoj prevenciji piše portal Svet medicine na dlanu.

Sajam zapošljavanja “Banjaluka 2018”

23.10.2018.
24.10 od 11.00 do 19.00 časova u Sportskoj dvorani Obilićevo održaće se Sajam zapošljavanja “Banjaluka 2018”. Sajam organizuje Gradska razvojna agencija Banjaluka, u saradnji sa Odjeljenjem za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Gradske uprave i Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske.
Na sajmu će biti ukupno 50 izlagača, od čega 40 preduzeća koja traže kvalifikovanu radnu snagu, ali i agencije za posredovanje pri zapošljavanju, obrazovne institucije, ustanove za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, te predstavnici bankarskog sektora i drugi. Cilj sajma je promocija zanimanja i slobodnih radnih mjesta uz uspostavljanje direktnih kontakata sa tražiocima posla uz maksimalno angažovanje organizatora na animiranju potencijalne radne snage.
Očekuje se veliki broj ponuđenih radnih mjesta (organizatori najvljuju preko 300 otvorenih radnih mjesta) iz različitih privrednih sektora.

Revija arheološkog filma 2018.

15.10.2018.
Muzej Republike Srpske priređuje trinaestu “Reviju arheološkog filma”, u periodu od ponedjeljka, 15.10. do četvrtka, 18.10.. godine. Biće prikazano 20 srpskih, njemačkih i italijanskih arheoloških filmova, te jedan kineski, kojim će Revija biti otvorena.
Svi filmovi su Muzeju RS ustupljeni od strane Narodnog muzeja u Beogradu, gdje su bili predstavljeni na 19. Međunarodnoj smotri arheološkog filma u martu 2018. godine u Beogradu.
Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci uveličaće otvaranje performansima. Direktorica Konfucijevog instituta gospođa Cai Jing, predstaviće misiju rada Instituta i izvesti muzičku numeru na tradicionalnom kineskom instrumentu, gućinu, a učenice banjalučke Gimnazije, izvešće tradicionalni kineski ples. Počasni gost večeri biće prof. dr Ostoja Đukić, koji će predstaviti svoju knjigu “FILOSOFSKA MISAO KINE – Od sinova neba do zmajeva našeg doba”.
Kao najzanimljiviji najavljuju se filmovi “Senzacionalno otkriće u Brazilu – prvi amerikanci” njemačke produkcije, “Putovanje kroz prošlost” – animirani film i “Undergrad – potraga se nastavlja” koji predstavlja koje su se to kulture i civilizacije smjenjivale na teritoriji Beograda.

Utakmica Challenge kupa RK Borac-Baki

12.10.2018.
U dvorani Borik, sa početkom u 19 časova, rukometaši Borca u subotu i nedjelju (13. i 14. 10.) u dvomeču drugog kola Challenge kupa dočekuju azerbejdžanski Baki, koji se u prošloj takmičarskoj sezoni okitio šampionskom titulom.
Nakon tri godine Banjalučani su u prilici da posmatraju jednu evropsku utakmicu.
Pobjednik ovog dvomeča između RK Borac i prvaka Azerbejdžana igraće u trećem kolu, koje je zakazano za 17. ili 18. te 24. ili 25. novembar, protiv drugog predstavnika BiH u ovom takmičenju Vogošće Poljine Hills.
Direktor kluba Vladimir Branković u svom obraćanju medijima rekao je da je oko 20 sportskih kolektiva potvrdilo dolazak na mečeve sa Bakijem. Neki od njih su PK Olimp, KKI Vrbas, FK Borac…
Sudije na oba meča biće Ukrajinci Anatolij Novikov i Valerij Rožkov, dok je za delegata određen Bugarin Andrej Andreev.

Internacionalni muzički festival „JESENjA SONATA“

10.10.2018.
Internacionalni muzički festival „JESENjA SONATA“ će se održati u periodu od 11. do 15. oktobra i obuhvatiće pet cjelovečernjih koncerata poznatih i priznatih muzičkih umjetnika u velikoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora.
Svi koncerti će počinjati u 20.00 časova. Cijena ulaznice za prve četiri festivalske večeri iznosiće 5KM dok cijena ulaznice za posljednje festivalsko veče i završni koncert iznosi 10 KM.
Pokrovitelji festivala su Grad Banja Luka, Kabinet Predsjednika Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.
Čast da otvori „JESENjU SONATU“ pripašće renomiranoj pijanistkinji Riti Kinki iz Novog Sada, koja će održati svoj cjelovečernji koncert u četvrtak 11. oktobra. Rita Kinka je prva dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe” („za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je „Februarske nagrade” Grada Novog Sada za 2002. godinu.
Stvarno svjetski, a gostuje kod nas
Završnica prvog Internacionalnom muzičkog festivala „JESENjA SONATA“ ostavljena je za koncert dvojice vanserijskih muzičkih umjetnika – maestra Stefana Milenkovića na violini i pijaniste Vladimira Miloševića, koji će se održati u ponedjeljak 15.10.2018. godine u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.
Jedan od najvećih violinista svijeta Stefan Milenković, kog je Njujork tajms nazvao “istinskim virtuozom”, svirao je u nekim od najprestižnijih dvorana na svijetu, kao što su Karnegi hol u Njujorku, Kenedi Centar u Vašingtonu, Kadogan hol u Londonu, Suntori Hol u Tokiju i La Fenis u Veneciji. Nastupao je s uglednim orkestrima poput Berlinskog simfonijskog orkestra, NDR Hanover, Simfonijskog orkestra države Indianapolis, Simfonijskog orkestra države Juta, Kamernog orkestra Orfeus i Helsinške filharmonije, pod palicama dirigenata poput Sir Nevil Marinera i Lorin Maazel.

Treći upisni rok za studente

18.9.2018.
Drugi upisni rok je zabrinuo sve nadležne na Univerzitku, jer je od 17 fakulteta, samo je jedan, i to onaj za bezbjednost, upisao predviđen broj studenata. Na ostalim fakultetima ostalo je mnogo slobodnih mjesta. Zbog toga je raspisan novi upisni rok.
Kompletan plan upisa možete da pogledate na zvaničnoj stranici Univerziteta.
Početak nastave na Banjalučkom univerzitetu u školskoj 2018/2019. godini, umjesto 1. oktobra, pomjeren je na 8. oktobar, zbog smještaja studenata u studentske domove i potreba organizovanja trećeg upisnog roka, čiji je konkurs objavljen 18.9. i traje do 21.9.2018.

Nedelja borbe protiv tuberkuloze

16.9.2018.
Svake godine, treća nedjelja septembra u svjetskom kalendaru zdravlja je rezervisana za podsećanje na borbu protiv tuberkuloze.
Tokom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze koja je ove godine od 114.9. do 21.9 biće sprovedene brojne zdravstvene, socijalno-humanitarne, higijensko-epidemiološke, informativno-edukativne i propagandne aktivnosti. Nedjelja borbe protiv tuberkuloze, koju organizuje Crveni krst Srpske, obilježava se ove godine pod sloganom: "Svi možemo učiniti napor da se okonča tuberkuloza u našem okruženju". U periodu trajanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze u poštanskom saobraćaju Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta u prodaji će biti 142.810 doplatnih poštanskih markica i 218.200 markica za građanstvo.
Apelujemo da kupite markice. Sav prihod od prodatih markica namijenjen je za pomoć oboljelima od tuberkuloze i njihovim porodicama, uključujući posjete bolesnicima.

Banjaluka se sprema da svečano dočeka Lavrova

15.9.2018.
Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov 16. i 17. septembra boraviti u posjeti BiH, a osim boravka u Banjaluci, posetiće Sarajevo i Istočno Sarajevo.
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da posjta Lavrova ima veliki značaj.
Lavrov će boraviti u Banjaluci 17. septembra, gdje će prisustvovati u osveštanju temelja srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.
Lavrov će svečanost, kako je najavljeno, započeti u Hramu Hrista spasitelja liturgijom koju će služiti više episkopa, sveštenika i đakona Ruske i Srpske pravoslavne crkve. Nakon toga planirani su formiranje svečane litije i odlazak do novosagrađenih temelja hrama i duhovno-kulturnog centra. "Ako dolazi ministar spoljnih poslova jedne od globalnih supersila - Ruske Federacije, sa kojom Republika Srpska nastoji da održava izuzetno dobre odnose, nesumnjivo je da to daje na značaju Republici Srpskoj", rekao je Radojičić. On je naveo da same organizacione i logističke pripreme vodi organizacioni odbor koji je na nivou republičkih institucija i da grad Banjaluka učestvuje u njemu. "Dio posla odnosi se i na obaveze Srpske pravoslavne crkve, odnosno Eparhije banjalučke, s obzirom na to da se radi o osvještanju temelja novog hrama", rekao je Radojičić.

Grad se svečano ukrašava i preduzimaju se maksimalne mjere obezbjeđenja

Na ulicama Banjaluke već su postavljene zastave Rusije i Republike Srpske.
Osim potpune blokade saobraćajnica kojima će se kretati Lavrov, duž cijele trase biće prisutno i fizičko obezbjeđenje, za šta će biti angažovano nekoliko stotina policajaca. Na sam dan posjete u ugostiteljskim objektima u blizini mjesta na kojima će boraviti Lavrov zabranjuje se točenje alkohola, upotreba dronova, okupljanje većeg broja lica.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će prilikom posjete Lavrova u Banjaluci biti na snazi prvi stepen obezbjeđenja, što između ostalog podrazumijeva i blokadu saobraćaja na ruti kojom se kreće ruski gost, varenje šahtova, spuštene roletne na pojedinim zgradama, snajperiste na krovovima... .
"Tako je kada dolaze značajne ličnosti, iako je Banjaluka siguran grad. Neke od ulica biće zatvorene i biće preduzete sve neophodne mjere, ali to je praksa svuda u svijetu", rekao je Dodik.
Priča se priča da Rusi dolaze
Dolazak Lavrova u Banjaluku skoro u dan će se poklopiti sa razgovorima koje će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, 15. septembra, voditi u Moskvi sa šefom ruske države Vladimirom Putinom. Rješavanje kosmetskog pitanja biće centralna tema u Kremlju, koji pažljivo prati sadržaje razgovora Beograda i Prištine, a posebno uticaj međunarodnog faktora na to pitanje.
Nezvanično se špekuliše da je dolazak Lavrova u Banjaluku signal da Moskva i Srbiju i Srpsku doživljava kao strateške partnere na Balkanu, a takođe i demonstriranje podrške Dodiku, koji je za Rusiju garancija da BiH neće ući u NATO.
Tokom obraćanja na forumu o strateškom dijalogu o saradnji Sankt Peterburga i RS Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da nema skrivenog ruskog uticaja u saradnji RS i Ruske Federacije. “To su gluposti koje trebamo odbaciti, jer ne smijemo biti zamorče jednog političkog pristupa, koji govori da saradnja u oblasti zdravstva, kulture i privrede može da bude nešto drugo, osim na dobrobit onih koji u tome učestvuju”, rekao je Dodik ističući da je Rusija "nesumljivi prijatelj RS".

Otvara se javno kupatilo u Banjaluci

14.9.2018. Javno kupatilo udruženja “Mozaik Prijateljstva” namijenjeno svim građanima koji nemaju gdje da obave osnovne higijenske potrebe biće svečano otvoreno u srijedu, 19. septembra u 10 časova. “Radove smo doveli do kraja i uskoro će se svi koji su u potrebi za kupatilom moći okupati u dobrim uslovima, u čistom kupatilu gdje će ih čekati sredstva za higijenu, ručnici kao i čista odjeća ukoliko nemaju svoju, za obući poslije kupanja”, poručili su iz udruženja. Udruženje “Mozaik Prijateljstva” se još jednom zahvalilo svima koji su svojim donacijama pomogli da se javno kupatilo opremi svime što je potrebno.

Banjalučka rolerijada

11.09.2018. Škola sporta "Zvjezdica" iz Banjaluke organizuje u subotu, 15. septembra "Banjalučku rolerijadu" na kojoj se očekuje učešće više od 300 takmičara iz Republike Srpske i regiona. Manifestacija će početi registracijom učesnika u 9.30 časova. Koordinator manifestacije Srboljub Vuković istakao je da je riječ o takmičenju međunarodnog karaktera koje će biti održano u tri discipline i šest starosnih kategorija na Trgu Krajine. "Očekujemo više od 300 učenika iz cijelog regiona, a dolazak su već potvrdili klubovi iz Srbije i Slovenije. Osim učesnika iz Banjaluke, očekujemo zaljubljenike u rolere iz Prijedora, Mrkonjić Grada, Kneževa i drugih krajeva Srpske", naveo je Vuković.
Prva disciplina spid u kojoj će roleraši voziti trku dugu 300 metara, zatim slalom, dok je treća disciplina savladavanje poligona sa preprekama.
Učešće u takmičenju besplatno i u manifestaciju se mogu uključiti svi koji znaju da voze rolere. Na Trgu Krajine biti pripremljen raznolik zabavni sadržaj za cijelu porodicu.
Manifestacija ovog tipa biće održana prvi put u Banjaluci. Zabava i žurka na rolerima trajaće više sati, a na Trgu Krajine sjatiće se roleraši svih uzrasta, od onih najmlađih, koji su tek naučili da hodaju, pa sve do onih koji su u poznim godinama odlučili da se rekreiraju na taj način.

Naučite kineski

10.9.2018. Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci organizuje upis na kurseve kineskog jezika.
Kurs je besplatan i započeće 24.9. Zainteresovani treba da pošalju svoje ime, prezime, imejl adresu i broj telefona na mejlove: konfucijev.institut@unibl.org ili tuteublci@gmail.com.

XXIII Sajam knjige

10.9.2018.
Sajam knjiga koji organizuje “Glas Srpske” biće održan od 11. do 17. septembra u Sportskom centru “Borik”. Ovogodišnji sajam, 23. po redu, prava je prilika da se posjetioci upoznaju sa novim naslovima knjiga, koje su objavljene u periodu između dva sajma. I ove godine, kao i svih prošlih godina, na sajmu će biti prisutni renomirani izdavači iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i zemalja okruženja.
Svi posjetioci sajma imaće priliku da se upoznaju sa novim i ranijim izdanjima knjiga izdavača iz regiona, među kojima su: “Laguna” i “Vulkan” iz Beograda, “Nova knjiga” i “Obodsko slovo” iz Podgorice, “Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” iz Istočnog Sarajeva, “Kiros” iz Sremskih Karlovaca i JRZ iz Zemuna. Izdanja “Službenog glasnika” iz Beograda, “Naklade Mate” iz Gruda, “Naklade Begen” iz Zagreba i Sarajeva, “Globosina” iz Beograda, “Derete” iz Beograda, “Booka” iz Beograda, “Sezam Booka” iz Zrenjanina, “Pčelice” iz Čačka, “Patenona MAM” iz Beograda i Andrićevog instituta iz Višegrada će se takođe naći pred svim zainteresovanim posjetiocima. Kao i svake godine, na sajmu će biti prisutna i brojna izdanja Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Kreativnog centra iz Beograda i “Novosti” iz Beograda i Banjaluke. Izlagači na sajmu će biti i i državni i privatni fakulteti, Univerzitet u Banjaluci i Panevropski univerzitet “Apeiron” iz Banjaluke.
U okviru 23. Međunarodnog sajma knjiga biće održani 3. Međunarodni književni susreti. Književnici iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Bjelorusije i drugih zemalja regije u danima održavanja sajma priređivaće dnevne književne promocije svojih knjiga.
Svojom besjedom ovogodišnji praznik knjige svečano će otvoriti naš poznati književnik Ljubivoje Ršumović 11. septembra u 18 časova.

Srpska Open

10.9.2018.
Tradicionalni teniski turnir koji od ove godine nosi naziv „Srpska Open“, održaće se od 10. do 16. septembra na terenima teniskog kluba Mladost. Nagradni fond od 85 hiljada evra znatno je veći nego ranijih godina. Za tenisere je posebno značajno, jer se u Banjaluci bore za 100 ATP bodova koliko dobija pobjednik. Od 150 svjetskih čelendžera ovaj se nalazi među 30 najkvalitetnijih u svijetu. Ukoliko teniser koji je rangiran na 200. poziciji osvoji 100 bodova, on automatski preskače 50 mjesta na ATP listi, a ako sa 100 bodova sa 400 pozicija preskače 200 mjesta“, rekao je menadžer turnira Ozren Đurđević.
Prvi nosilac na ATP čelendžeru je srpski teniser Laslo Đere. Glavna zvijezda „Srpska Open“ turnira je proslavljeni srpski teniser Janko Tipsarević a za trofej u Banjaluci boriće se dosta poznatih igrača među kojima su Tomaž Beluči, Pablo Anduhar, Karlos Berlok, Peđa Krstin, Marko Trungeliti, te mlada britanska nada Džej Klark.
10.7.2018.

Panoramski autobus do Banj brda

Turistički panoramski mini-autobus će svakog radnog dana na svaki sat vremena prevoziti turiste i građane od Tvornice obuće "Bema" do najpoznatijeg gradskog izletišta Banj brdo, trebalo bi da bude uspostavljen u prvoj polovini jula. Predviđeno je da se prevoz turističkim mini-autobusom vrši radnim danom od 15 do 20 časova, a vikendom i neradnim danom od devet do 20 časova. Polasci od TO "Bema" bi bili na puni čas, a sa spomenika na Banj brdu na svakih 30 minuta.
Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi, kazao je da je javna nabavka u toku. "Ako ne bude problema, usluga bi mogla da bude uspostavljena u predviđenom roku", dodao je Davidović.
Cijena karte u jednom pravcu biće jednu KM, a za djecu do pet godina će biti besplatna.
4.7.2018.

Približava se kraj mogućnosti uvida u biračke spiskove

Iz Gradske izborne komisije Banja Luka podsjećaju građane/birače sa područja grada da je do 8. jula na uvid izložen izvod iz Privremenog biračkog spiska, Gradska izborna komisija Banja Luka naglašava da posebnu pažnju na podatke na izvodima trebaju obratiti građani sa područja gdje se primjenjuje ručno raspoređivanje birača pripadajućem biračkom mjestu. To se odnosi na sljedeća područja: Područje Motika koje pripada MZ Saračica; Područja Bistrice koja pripadaju MZ Saračica i MZ Čokorska Polja; Područja Piskavice koja pripadaju MZ Gornja Piskavica i MZ Borkovići; Područje Borkovića koje pripada MZ Čokorska Polja; Područja Goleša koja pripradaju MZ Čokorska Polja i MZ Dolja Kola; Područje Kola koje pripada MZ Donja Kola; Područja Rekavica koja pripadaju MZ Rekavice 2 i MZ Kola.
Građani/birači sa područja grada koji imaju satus raseljenih lica svoje podatke mogu provjeriti u Centru za birački spisak (kancelarija br.15, u prizemlju objekta Gradske uprave) kao i izvršiti izbor biračke opcije – do 24. jula 2018.
Brojevi telefona u Centru za birački spisak su: 051/244-531 i 051/244-532.
5.7.2018.

Dukat fit banjalučki noćni maraton

Manje od tri mjeseca ostalo je do 1. “Dukat fit banjalučki noćni maraton” koji je na programu 29. septembra, a on će po mnogo čemu biti jedinstven.
Ovaj put u sklopu maratona održaće se i zvanično prvenstvo RS i BiH u trci na 42,1 kilometar. Posebnost je i u činjenici da staza prolazi užim centrom grada i šetališnim zonama, a trčaće se šest krugova po sedam kilometara. U sklopu maratona biće održan i polumaraton (21 kilometar), kao i “Nektar fan ran” trka na sedam kilometara, a uvod u glavnu trku biće već tradicionalne trke predškolaraca i školaraca.
Svi zainteresovani mogu da se prijave klikom na adresu organizatora.
Prije dvije godine organizovali smo noćnu trku na pet kilometara i zaista smo bili iznenađeni odzivom građana. Zato smo prošle godine odlučili da organizujemo polumaraton koji je takođe odlično prošao, a sada smo se odlučili i za maraton i nadamo se da je ovaj događaj postao dio sportske tzradicije Bnjaluke - rekao je direktor događaja Vladimir Kuvalja.
8.7.2018.

Obustava saobraćaja kroz naselje Česma

Od 9. do 21. jula, svakim radnim danom i subotom, u vremenu od 8.15 do 19 časova, biće obustavljen saobraćaj za sva vozila u Ulici Petra Velikog od broja 1 do raskrsnice sa Sarajevskom ulicom (dužina trase oko 800 m), zbog izgradnje ove glavne saobraćajnice kroz Česmu. Za vrijeme izvođenja radova biće postavljena privremena saobraćajna signalizacija, a građani i vozači se mole za strpljenje i razumijevanje zbog otežanog odvijanja saobraćaja u naselju Česma.
Linija javnog gradskog prevoza 9B Česma-Medeno polje-centar, za vrijeme obustave saobraćaja, će saobraćati sa izmijenjenim redom vožnje koji možete naći na sajtu Grada Banjaluka.
Rok za završetak radova na rekonstrukciji Ulice Petra Velikog, glavne saobraćajnice u naselju Česma, prolongiran je do 2. avgusta, potvrdio je Dejan Gaković, tehnički direktor "Kozaraputeva". Kako je objasnio, razlog je što su neke kuće oko saobraćajnice napravljene nakon izrade projektne dokumentacije, što je stvorilo probleme u vezi s nivelacijom puta do nekih objekata.
8.7.2018.

Konferencija beba

U organizaciji Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u četvrtak 12. jula u Parku „Petar Kočić“ sa početkom u 10 časova biće održana Konferencija beba. Ovogodišnju "Konferenciju beba" grad organizuje na poziv Ministarstva porodice, omladine i sporta RS u saradnji s Udruženjem "Sva djeca svijeta".
U zabavnom programu učestvovaće djeca iz vrtića „Maslačak“ i „Sreća“, te djeca iz škole za manekene IVAS, iz Laktaša, koja djeluje u okviru Centra za djecu, omladinu i porodicu. Neizostavni dio ove već tradicionalne manifestacije su i animtori za djecu: Nidžo Radoznalac, klovnovi Žuži i Buži, te mađioničar Zoro. Na ovogodišnjoj konferenciji, novost je štand na kojem će se nalaziti promo materijal i pokloni za majke i bebe, škole za trudnice „Radosnica“.
Na manifestaciji će biti izabrana najmlađa i najstarija beba, te beba sa najviše braće i sestara.
Iz resornog odjeljenja pozvali su zaiteresovane kompanije da budu sponzori ove manifestacije. Ukoliko žele da daruju bebe, svi zainteresovani mogu se javiti ovom odjeljenju na broj telefona: 051/244-444, lokal 706.
3.7.2018.

Festival srpskog folklora

Ansambl narodnih igara i pjesama "VESELIN MASLEŠA" Banja Luka organizuje FESTIVAL SRPSKOG FOLKLORA 2018 u periodu od 05. do 08.. jula na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel.
Planirani je niz koncerata i to po sljedećim datumima:
05.07. od 21 č - Jubilarni koncert ANIP "Masleša" B. Luka povodom 70 godina postojanja i rada
06.07. od 21 č - Zajednički koncert svih banjalučkih KUD-ova: ANIP "Masleša" B. Luka, KUD “Čajavec” Banja Luka, RKUD “Pelagić” Banja Luka, KUD “Piskavica” Piskavica, KUD “Sveti Sava” Lauš, ANIP “Mladost” Zalužani, KUD “Srpski Vitezovi” Banja Luka, KUD “14. Februar” Debeljaci, KUD “Opanak” Borkovići,
07.07. od 21 č - Koncert gostujućih Ansambala: KUD "Jugos" Minhen CZNTK "Abrašević" Kragujevac FA "B. Radičević" S. Mitrovica GKUD "Alat" Trebinje 08.07. od 21 č - Cjelovečernji koncert Nacionalnog ansambla Srbije "KOLO" gdje će na otvaranju nastupiti i ANIP "Masleša" B.Luka
Ulaznice za Festival se mogu nabaviti na Trgu Krajine u periodu 09-13 časova i od 18-22 časa, kao i na ulazu na Kastel svake festivalske večeri, a cijena ulaznice iznosi 5 KM.
30.06.2018.

Zbog lošeg vremena promjenjeni termini Dana muzike

Zbog vremenskih neprilika pomjeren je početak festivala “Banjalučki dani muzike” za subotu 30. juni. Izvođači Riblja čorba, Ničin izazvan, Racija i Regina koji su trebali nastupati u petak, svoje koncerte će održaće u ponedeljak 02. jula. Redoslijed izvođača za subotu i nedelju ostaje nepromijenjen.
30.06.2018.

Banja Luka Stend Up Festival.

U atriju Banskog dvora održava se “Banjaluka Stend Up festival”. Festival se održava četiri večeri od 27.6 do 30.6 i svake večeri je na programu druga predstava. Početak predstava je u 21 čas.
Prvog dana festivala publici će se na Art terasi Banskog dvora predstaviti komičar Vlatko Štampar iz Zagreba s komadom “Štamparska greška”.
Narednog dana od 21 čas nastupiće Filip Andronik iz Sarajeva i Hazim Mujčinović iz Tuzle s komadom “Made in Bosnia”.
Petak je rezervisan za nastup banjalučkog komičara Mirka – Mirkana Komljenovića i Omera Hodžića iz Mostara, koji će izvesti program “Omer i Mirkan”.
Posljednjeg dana festivala u Art dvorištu od 21 čas nastupiće Srđan Jovanović iz Beograda, a specijalni gost će biti Dušan Jokić iz Banjaluke.
Peđa Bajović, poznati regionalni komičar koji godinama radi na relaciji Banjaluka – Zagreb, biće voditelj programa sve četiri večeri festivala, a u saradnji s Upravom KC Banski dvor odigrao je ogromnu ulogu u organizovanju festivala, koji će prema njegovim riječima, biti novi korak u jačanju pozicija ove vrste humora u Banjaluci i besplatna terapija smijehom za publiku.
27.06.2018.

Predstavljena usvojena strategija razvoja kulture grada Banjaluke za naredne četiri godine

Ovo je saopštio Marko Bilbija, šef tima Evropska prijestonica kulture (EPK) "Banjaluka 2024", naglašavajući da je dokument usvojen 26. juna na sjednici Skupštine grada, te da je tim EPK na njemu radio više od godinu dana.
Dokument obrađuje i vremenski prostor četiri godine nakon titularne godine EPK za koji se grad Banjaluka kandiduje i on će, izrazio je nadu šef tima EPK "Banjaluka 2024", donijeti značajnu promjenu ne samo u strukturiranju kulture, nego i u novom postavljanju platformi za komunikaciju između kulturnih aktera u gradu.
Strategija do 2024. godine predviđa osnivanje novih gradskih institucija, od kojih je jedna muzej grada Banjaluka u Kastelu sa pripajanjem određenih objekata koji su pod zaštitom ili treba da dobiju svoju konačnu namjenu, poput Galerije "Terzić", Šeranića i kuće Vlade Miloševića. Planirano je i redefinisanje načina rada Doma omladine.
27.06.2018.

Koncert hora Unevirziteta u Banjaluci

Mješoviti hor Univerziteta u Banjaluci održaće u ponedjeljak, 2. jula, cjelovečernji koncert u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, sa početkom u 20.00 časova. Hor će predstaviti program kojim će, u periodu od 5. do 7. jula, nastupiti na Međunarodnom takmičenju Bratislava 2018.
Hor će se takmičiti u tri kategorije- duhovne pravoslavne muzike, duhovne a kapela muzike i svjetovne horske muzike. Nakon kompozicije "Aka si mi kresna", poznatog slovačkog kompozitora Eugena Suhonja, koja će uz ostala djela biti izvedena na dva zajednička festivalska koncerta, u nastavku koncerta biće predstavljen cjelokupni takmičarski program koji će Hor izvesti na takmičenju u Bratislavi. Na ovom takmičenju učestvovaće i duo Akademije umjetnosti Banjaluka iz klase profesorice Timee Hotić- Nada Šarković - violina i Јelena Lukić - gitara, koji će se, kao gosti, predstaviti i na koncertu Hora u Bankom dvoru.
25.06.2018.

Koncert Natali Dizdar 5. jula u Banjaluci

Jedna od najpopularnijih hrvatskih pjevačica i umjetnica raskošnog glasa (i ne samo glasa) Natali Dizdar održaće 5. jula solistički koncert i u Klubu Rudi.
Natali je najvila da će koncert biti jedinstven muzički doživljaj za sve posjetioce, a ulaznice se mogu kupiti u Klubu Rudi, kafeu Kombo, parfimerijama Serđo i na Trgu Krajine. Cijena ulaznice 15 KM.
Organizator koncerta je Radio Gradski, FM a generalni sponzor kompanija Blicnet.
22.06.2018.

Od ponedeljka ljetnji red vožnje gradskih autobusa

Od 25.6. do 19.8 gradski prevoz će da saobraća po tzv. ljetnjem rasporedu. Završetkom školske godine smanjuje se broj autobskih linija.
Prema saopštenju Odjeljenja za saobraćaj i puteve u gradskom prevozu od ukupno 23 linije korekcije će biti izvršene na 15 linija, dok će na prigradskim linijama, kojih ima 33 korekcije će biti na 10 linija.
20.06.2018.

Poziv za sufinanciranje u sanaciji liftova


Gradska uprava Grada Banjaluka raspisala je javni poziv zajednicama etažnih vlasnika zgrada za sufinansiranje radova na sanaciji liftova. Za ovu namjenu je obezbijeđeno 50.000 KM. Ovim sredstvima biće finansiran dio stvarnih troškova sanacije liftova u zgradama, i to uz učešće zajednica etažnih vlasnika zgrada u minimalnom iznosu od 30 odsto.
Prijave na javni poziv potrebno je dostaviti u kancelariju broj 14 Gradske uprave do 5. jula 2018. godine.

Čarter let za Antaliju

19.6.2018. Četvrta nova linija koja je ove godine uvedena sa Banjalučkog aerodroma.
Za Tursku je sa banjalučkog aerodroma planirano još osam čarter letova. Posljednji u sezoni zakazan je za 11. septembar. Rukovodstvo beogradske turističke agencije Kon Tiki, koja organizuje čarter letove, očekuje da će i za naredne letove biti mnogo zainteresovanih putnika.
Poznata turistička agencija “Kon Tiki Travel” otvorila je svoju poslovnicu u centru Banjaluke i svoj dolazak najavila u velikom stilu- prvim čarter letom sa Banjalučkog aerodroma, u čuveno odmaralište Antalija u Turskoj. Na ovaj način Kontiki ne samo da štedi novac ljubiteljima dobrog odmora već uvažava i njihovo dragocjeno vrijeme jer će za manje od dva sata biti na izabranoj destinaciji, izjavio je PR agencije Dušan Anastasov na svečanoj promociji “Kon Tiki Travela” u Banjaluci. Kada je riječ o destinacijama u Turskoj, aranžmani poslovnice “Kontikija” u Banjaluci nude aranžmane 11 dana sa 10 noćenja, odnosno 12 dana sa 11 noćenja.
Svečanosti povodom otvaranja “Kon Tiki” poslovnice u Banjaluci prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić, koji je istakao da se raduje kada u Banjaluku dolaze prestižne kompanije kao što je “Kon Tiki, koja važi za najbolju turističku agenciju na Balkanu, te da će čarter let pomoći i banjalučkom aerodromu da profunkcioniše.

Humanitarna akcija Operom do obroka ljubav

19.06.2018.
Karolina Mihajlović i Irina Subašić, soprani, Vlado Danić, tenor, uz klavirsku pratnju Andreja Klincova odlučili su da udruže talente i zajedničkim snagama doprinesu radu javne kuhinje “Obrok ljubavi”.
Udruženje građana “Mozaik prijateljstva” organizuje 22. juna u Narodnom pozorištu RS humanitarni koncert “Operom do obroka ljubavi”. Karte, koje koštaju šest maraka, mogu se kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta RS, koje je i generalni sponzor koncerta. Humanost je dio svih nas, a ovo je prilika da to i pokažemo - rekli su u “Mozaiku”. Organizator ove humanitarne akcije pozvao je sve ljubitelje opere i sve koji do sada nisu imali priliku da uživaju u operskim arijama da se pridruže koncertu.

Počinje drugi upisni rok za srednjoškolce

15.6.2018. Gimnazija popunjena, u Ekonomskoj ima mjesta
Među odlikašima i dalje su bile najpopularnije gimnazija i medicinska škola, koje su ispunile upisnu kvotu, tako da neće imati drugog upisnog roka. Za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata za upis u prvi razred srednje škole počeće u ponedjeljak, 18. juna, i trajaće do 20. juna. Planom upisa u prvi razred srednje škole za narednu školsku godinu predviđena su 11.083 mjesta. Osim junskog, učenici u RS upisivaće se u prvi razred srednje škole i u julskom roku, od 2. do 13. jula.

Pripremite se za Kozara Puls Fest!

15.6.2018.
Kozara Puls Fest je novo ime rock festivala "Kozara u srcu" koji je održan u julu 2017. godine na prostoru SRC Benkovac. Na prvom Rock Festu su nastupili Bijelo Dugme, Kerber, Osvajači, Atomsko Sklonište, Tattoo, Nolimitnow i Fijasko.
Od 27. do 29. jula 2018. godine u Nacionalnom parku Kozara održaće se Kozara Puls Fest, muzičko-zabavni spektakl koji će okupiti najveća imena regionalne pop-rock muzičke scene.
Prvi dan festivala nastupaju Zabranjeno pušenje, Hladno pivo i Van Gogh,
Drugi dan festivala rezervisan za predgrupu Supersonic, te solistički koncert Marije Šerifović.
Treći dan festivala na platou Mrakovica biće organizovan sajam lokalnih proizvođača, odnosno promotivno-prodajna izložba tradicionalne domaće hrane.
Rezervaciju i kupovinu karata možete obaviti i preko interneta klikom na adresu.

Next generation communication technologies and servicese

15.6.2018. Seminar iz komunikacija u organizaciji ETF-a Banjaluka. Elektrotehnički fakultet organizuje 2. i 3. jula događaj koji će okupiti ugledne predavače iz različitih oblasti vezanih za komunikacione tehnologije i sisteme nove generacije. Događaj pod nazivom “Next generation communication technologies and services” je otvorenog tipa i besplatan za sve, a okupiće stručnjake iz oblasti inovativne metode obrade signala bezbjednosti i pouzdanost u prenosu informacija. Na seminaru će biti predstavljeni i objašnjeni aktuelni koncepti u savremenim komunikacionim mrežama, sa naglaskom na javne mreže. Biće organizovan i okrugli sto sa ciljem da se analiziraju mogućnosti zajedničkih projekata i uspostavljanja dugoročne saradnje između fakulteta i industrije. Doktoranti i mladi istraživači će imati priliku da drugog dana prezentuju svoje projektne aktivnosti.
Zainteresovani više informacija, kao i način prijave mogu pronaći na sajtu Univerziteta u Banjaluci.

Drugi kamp Fudbalskog kluba Partizan

13.6.2018.
Drugi kamp Fudbalskog kluba Partizan u Republici Srpskoj, biće održan od 19. do 25. avgusta u tehničkoj organizaciji Škole fudbala Mladost-Glamočani. Na taj način događaj koji je imao premijeru prošle godine postaće tradicija. Za razliku od prošle godine koja je bila debitantska, na osnovu stečenih iskustava, ove bi kamp Partizana u Republici Srpskoj trebalo da bude unapređen, uz već postojeće stavke kao što su brendirani autobus, podrška opštinskih i republičkih institucija, osposobljavanje terena za kamp u Glamočanima i veću medijsku pažnju (koju i mi pružamo).
Ovaj ljetnji kamp se održava kao dio čuvene Partizanove škole Partizana fudbalse akademije (vidi kako se ovaj kamp predstavlja) Teleoptik Zemun. U Partizanovoj školi radi deset trenera pod palicom direktora Momčila Vukotića. Prema zvaničnim UEFA podacima ova škola je procjenjena kao druga najbolja u Evropi (poslije Ajaksove).
Sa željom da neko od polaznika ove ljetne škole nastavi uspješno da se bavi da se bavi fudbalom nadamo se da cijena kampa neće biti prepreka za fudbalske talente.
Više detalja možete ¸dobiti ako se prijavite na Facebook stranicu ovog kampa.
U organizaciji džudo kluba Zvijezda Nova Banka održaće se Banja Luka Judo Days 2018.
Takmičenje će se održati u dvorani Borik od 18. do 21. juna. U sklopu takmičenja biće održan i kamp džudoa za mlađe kategorije učesnika. Deteljnije vidi na Facebook stranici kluba.

Demo fest

7.6.2018.
Stručni žiri Demofesta odabrao je 30 demo bendova od prijavljenih 458, koji će se takmičiti od 19. do 21. jula na tvrđavi Kastel . biće održano 11. izdanja ovog festivala. Žiri Demofesta čine: Mirela Priselac Remi (Elemental), Darko Rundek, Zdenko Franjić (izdavačka kuća “Slušaj najglasnije”), Igor Lazić Niggor (ex-Monteniggers), Nikola Pejaković Kolja i Brankica Janković, direktorica Demofesta.
Najbolji demo bend ovogodišnjeg Demofest biće nagrađen profesionalnim snimanjem i produkcijom albuma u iznosu od 3.500 evra, vicešampion će osvojiti binsku opremu u vrijednosti 2.000 evra, dok će trećeplasirani sastav za binsku opremu dobiti 1.000 evra.
Demofest uručuje nagradu “Plavi bas”, koji će dobiti najbolji basista Demofesta.
Banjalučki festival ove godine dodjeljuje i nagradu za tekst “Đakac” posvećenu Davidu Dragičeviću.
Pjevač Zabranjenog pušenja i No smoking orkestra Nele Karajlić nastupiće sa svojim bendom u subotu 21. jula u revijalnom dijelu treće večeri banjalučkog Demofesta. Uz Neleta i njegov bend to veče u revijelnom dijelu Demofesta nastupiće i Goblini, najavljeno je danas, na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za medije Demofesta.

Započela izgradnja trotoara u naselju Ada


Upozorenje vozačima Od 4. do 12. juna, biće obustavljen saobraćaj u Ulici Ada, na dijelu od prvog skretanja desno do skretanja lijevo, gledano od mosta na rijeci Vrbas, zbog izgradnje trotoara od mosta do Gradskog olimpijskog bazena. Nakon toga, od 13. juna do 15. juna, radovi će se izvoditi na način da će biti naizmjenično propuštanje vozila u zoni izvođenja radova. Za radove je izdvojeno oko 90.000 KM. Kako su naveli iz nadležnog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, predviđena je izgradnja jednostranog trotoara u dužini od oko 350 metara.

Preko ljeta centar Banjaluke vikendom samo za pješake

1.6.2018.
Glavna ulica u centru grada od hotela "Bosna" do Narodnog pozorišta RS će od 16. juna vikendom će biti pretvorena u pješačku zonu. Od subote naveče od 18 časova do četiri časa u ponedjeljak ujutro biti zabranjena za sva motorna vozila, najavio je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.
Sandić je dodao da za vrijeme obustave saobraćaja planiraju vikendom da organizuju razne sadržaje za šetače jer ne žele da to bude samo zatvaranje ulice za saobraćaj. "Tražićemo od nadležnih odjeljenja da osmisle neke sadržaje koji bi bili zanimljivi građanima, jer mi ne možemo osmišljavati sadržaj, mi samo možemo zaustaviti saobraćaj i postaviti znakove", rekao je Sandić.
Zona za pješake počela se praktikovati prošle godine, a njoj su se posebno obradovali rekreativci i roditelji sa djecom.
Ove godine, prema najavama, pješačka zona će trajati do polovine, a možda i do kraja septembra.

Pozdravljamo promociju pješačke zone, ali ne možemo da se ne zapitamo na koje nadležne i sadržaje je mislio gospodin Sandić i zašto je pokrenuta akcija ako nije osmišljen njen sadržaj.

Kružni tok na Rebrovcu do 15. juna?

30.5.2018.
Gradnja kružnog toka na Rebrovcu i spajanje istočnog tranzita počeli su u novembru prošle godine.
Završetak izgradnje kružnog toka kod rebrovačke crkve i spajanja istočnog tranzita, ali i početak gradnje novog Zelenog mosta očekujemo 14. ili 15. juna, rekao je prilikom posjete gradilištu gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.
Do tada izbjegavajte ovaj pravac. (To nije izjavio gradonačelnik, ali mi vam preporučujemo.)

Dani arhitekture Banjaluka 2018 (od 2. do 10. juna)

29.05.2018.
Istraživački centar za prostor po četvrti put organizuje Dane arhitekture Banjaluka koji će se održati u periodu od 2. do 10. juna. Centralni dio događaja je simpozijum koji se održava u petak 8. juna i subotu, 9. juna u prostorijama Gradskog pozorišta ”Jazavac”, kada će predavači i najbolji protaganisti iz oblasti arhitekture danas, kako iz regiona tako i drugih evropskih zemalja, predstaviti svoj rad, vizije i ideje.
Dani arhitekture Banjaluka su jedan od najznačajnijih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji za cilj ima stvaranje solidne, aktivne i progresivne lokalne arhitektonske scene kao dijela globalne arhitektonske zajednice. Događaj uključuje predavanja i panel diskusije lokalnih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti oblikovanja i stvaranja arhitektonskog i urbanog prostora, izložbe savremenih ostvarenja, radionice sa studentima, projekcije filmova, itd.
Tema ovogodišnjih Dana 2018 jeste HERIT. CITY ili GRAD I NASLJEĐE i preispituje važno pitanje: kako stvoriti novi sloj urbane strukture, dajući dodatnu (novu) vrijednost prijašnjim uz ostvarivanje smislene i suštinske veze između urbane prošlosti i njene budućnosti? Na tragu Evropske godine kulturnog nasljeđa 2018, zajedno sa učesnicima Dana 2018 razmatramo probleme integracije i inovacije naslijeđa u odnosu na dinamiku aktuelnog, umreženog i rapidnog, razvoja i rasta gradova.
Predavači i gosti na Danima arhitekture Banjaluka 2018. su Abalo Alonso (Španija), Sonia Cohan iz biroa Dorte Mandrup (Danska), Krešimir Damjanović (Hrvatska), ATRIUM arhitekti (Slovačka), Schenker Salvi Weber (Austrija), Dijana Vučinić (Crna Gora) i Milan Aleksić iz A+B arhitekti (Bosna i Hercegovina).

Prvi Međunarodni viteški festival “Kastrum 2018” (od 1. do 3. juna, )

28.05.2018.
Prvi Međunarodni viteški festival “Kastrum 2018” biće održan na tvrđavi Kastel od 1. do 3. juna. Organizator je viteški red “Čuvari koplja svetog Georgija” i ne otkriva mnogo detalja.
U najavi je rečeno da će posjetioci imati priliku da vide oklopno i evropsko neoklopno borenje, te moderno mačevanje. Biće i zanimljivih plesova sa vatrom i mačevima, a umijeće rukovanjem oružjem na konju prikazaće članovi konjičkih klubova iz zemlje i okruženja.
U okviru sajamskog dijela biće izložene rukotvorine, te viteške radionice za najmlađe, kao što su radionica lutkarstva, čarobnjaštva, kao i radionica za izradu mačeva, štitova i škola mačevanja.

Prvi festival književnosti „Imperativ“

27.05.2018.
Od 30. maja do 3. juna u kulturnom centru Banski dvor održaće se prvi festival književnosti „Imperativ“, na kome će se predstaviti trenutno najinteresantniji regionalni izdavači i autori. Program festivala održavaće se u različitim prostorima Banskog dvora.
Sajamski dio festivala, u Velikoj sali Banskog dvora, biće otvoren od 10 do 20 časova tokom pet dana trajanja festivala. U sajamskom dijelu posjetioci će moći po sajamskim cijenama kupiti knjige sljedećih izdavača: Booka, Lom, Buybook, Sandorf, Fraktura, Geopoetika, Deveta dimenzija, Imprimatur, Arete, V.B.Z. i Antikvarijat Ramajana.
Organizator kao posebnu zanimljivost najavljuje i promociju "digitalne književnosti". Jedan od gostiju biće Vladimir Skočajić Skoča, novinar, radio voditelj, DJ i urednik kultne radio emisije ’Gistro FM’.

mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Blinfo i poziva ih na neki od najavljenih događaja.

Stare najave služe da se vidi šta su rekli, a šta je ustvari bilo.


Last update oktobar 2018.

 Prilagođeno pretraživanje

I ovdje imate mogućnost pretrage sajta blinfo. Ukucajte - unesite pojam i kliknete na dugmeTraži i ukoliko pojam postoji na sajtu blinfo dobićete spisak topika koji ga sadrže