Period turske vladavine

Rani turski period


Naredna tri i po vijeka (1527-1878) Banjaluka će uglavnom biti pod turskom okupacijom. U tom periodu biće administrativni centar različite važnosti.
Prvo naselje orijentalnog tipa razvija se oko Careve mahale u Gornjem Šeheru. Pred kraj XVI vijeka Ferhad-paša Sokolović prenosi središte bosanskog pašaluka iz Travnika u Banjaluku. Banjaluka je ostala središte pašaluka sve do 1639. godine.
Putopisci iz 17. vijeka ističu Banjaluku kao veliko i napredno gradsko središte s jakom vojničkom posadom. U ovo vrijeme Banjaluka je dobila status šehera - grada.


Džamija Ferhadija


Sahat kula

Ferhad-paša preuzima gradnju mlinova i mostova preko Vrbasa. Za šedrvan i hamam koji se nalazio u dvorištu džamije Ferhadije dovedena je voda posebnim vodovodom iz sela Pavlovac. Ovaj banjalučki vodovod je fukcionisao preko tri stoljeća – sve do početka XX vijeka.

U tom periodu izgrađeni su i sakralni islamski objekti, kulturnog i istorijskog značaja; Ferhadija i Arnaudija, te značajan element urbane osmanlijske arhitekture - Sahat kula, koja je bila smještena u blizini Ferhadije. Po nekim podacima to je prvi javni sat u BiH a postavljen je 1587. godine.


Unutrašnjost džamije Ferhadije


Gornji Šeher

Period relativnog napredka i urbanizacije orijentalnog tipa biće prekinut upadom austrijskih trupa u Bosnu.