Prestolonasljednik u Banjaluci

 

1888. godine povodom 10 godina okupacije zemaljski poglavar Bosne B. Kalaj je rješio da pokaže da je ovdašnje stanovništvo prihvatilo novu vladavinu.

Način da to pokaže bilo je organizovanje posjete prestolonasljednika Rudolfa i njegove supruge Stefanije nekolicini gradova u Bosni, između ostalih i Banjaluci.

Posjeta Banjaluci nije ispala baš po želji namjesnika.

Okupilka se istina velika masa krajiških seljaka, ali većina u starim i pohabanim odjelima kako bi pokazali nezadovoljstvo kmetovskim i agrearnim pitanjem.
Istovremeno su građani spremili apelaciju koju su željeli da uruče careviću, ali su bili spriječeni u tome. Došlo je i do neke vrste bliskog kontakata žandarmerije, policije i okupljenih seljaka.


Nadvojvoda i prestolonasljednik - Rudolf Habzburški

Kako se carević u momentu sukoba nalazio na izletu u Krupi na Vrbasu, vojska preuzima kontrolu nad masom, ali se mijenaja plan putovanja i prestolonasljednik u vojnom okruženju upućuje na granicu Bosne.

Istovremeno policija hapsi demonstrante, a ostaje zabilježeno da je kotorski predstojnik Horović, istargu vodio na neobično grub način, pod direktnim naredbama samog Kalaja.

Kad se vratio sa puta po Bosni i Hercegovini carević Rudolf je u pismu jednom svom prijatelju pisao ...Moj, ovaj put je u mnogome bio “kockanje”, ali se sve dobro svršilo...
Kako je Rudolf bio vrhovni inspektor vojske, s obzirom na kasniju sudbinu njegovog rođaka na istoj funkciji, može se reći da je dobro prošao u Banjaluci.