Vrbaska lasta

Vrbaski stil plivanja

Vrbas ima, ili je imao i svoj stil plivanja, poznat kao vrbaski. Lako ćete prepoznati nekog ko je naučio plivati na Vrbasu. Vrbas je previše brz i ne dozvoljava pravilno držanje i zamahe. Svako ko želi da se osvježi u Vrbasu mora da ovlada njegovim brzacima i lako će da prepozna taj stil. Da ne biste udarili u sedru neophono je da Vam glava uvijek bude iznad vode i da gledate lijevo i desno i da neprekidno vrtite glavom. Čak i mirnim vodama teško se riješti navika vrbaskog plivanja kratkih i brzih zamaha.
Specijalna disciplina ove podvrste plivanja je igra ganje po sedrama.


Ljepša strana plivanja u Banjaluci:Alademija Sinhronizovanog Plivanja - PK Vrbas


Legendarni Jefto, rodonačelnik zimskog kupanja na Vrbasu


Obnovljena tradicija zimskog plivanja za Bogojavljenje

Skokovi u Vrbas

Što se tiče skokova u vodu, tu je malo drugačije. Vrbas nije mjesto koje Vam daje priliku da naučite skakati. Ako ste željeli skokove u vodu vjerovatno biste izabrali Suturliju. Dublji Vrbaski virovi i brane mlinova, nisu imali prirodne skakaonice, pa su skakači svoje skokove obično izvodili sa improvizovanih skakaonica sa vrba i jablanova. Skakalo se i sa mosta u Šeheru, ali tradicija nikad nije uzela maha.
Tek izgradnjom Gradskog mosta (1930. sagrađen je betonski most na mjestu starog drvenog mosta) započela je tradicija skokova sa većih visina.
Trebalo je vremena da se isprofiliše stil skoka, danas poznat kao Vrbaska lasta.

Mladi i odvažni Banjalučani njeguju skokove sa Gradskog mosta skoro devedeset godina, što zvanično, što nezvanično. Stara je priča da je skok sa Gradskog mosta označavao prelazak u veliku raju, ali prije svega da je bio dokaz hrabrosti kojim se osvajaju djevojke.
U početku se skakao tzv. prelom, koji je predstavljao jednu vrstu klasičnog sportskog skoka.
Kasnije se čak skakao i salto, ali vremenom postao je opšteprihvaćen stil tzv. vrbaske laste. To je specifičan skok sa ispruženim i uvijenim tijelom. Cilj je da što duže zadrži ispružen položaj, a pri ulasku u vodu napravi što manji štrap vode.


Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta, 2019. godine.

Najpopularniji skok na Vrbasu: Bomba.


Karneval na Vrbasu osamdesetih prošlog vijeka

Nema više karnevala, ali ima ljeta i susreta na Vrbasu

Može se reći da je Klub akademičara Banjaluka najzaslužniji za ovu tradiciju. KAB je 1953. godine u sklopu manifestacije "Karneval na Vrbasu", organizovao i skokove sa Gradskog mosta.
Osamdesetih manifestaciji je promjenjen naziv i umjesto Karneval zove se "Susreti na Vrbasu".

Danas se ta manifestacija održava pod imenom "Ljeto na Vrbasu" i održava se prve nedelje u avgustu.


Ko kaže da je pravo mjesto za karneval Rio?

BanjaLuka Vas voli

Dođite.


mojTim se zahvaljuje posjetiocima i poziva ih na saradnju
Last update February 2021.
Najljepšem gradu

Malareklama