Odlazak legende

huneOdlazak
huneOdlazak
Husnija Fazlić, nekadašnji fudbaler i trener banjalučkog Borca preminuo je u 80. godini. Ovu vijest je 6.10.2022.potvrdio njegov sin Adnan na društvenoj mreži Facebook:
- Dragi prijatelji jutros je moj dragi tata otišao na bolji svijet. Volim te tata zauvijek - napisao je Adnan Fazlić.

Od Hune se oprostio i Borac:
- Crveno plavu porodicu napustio je Husnija Hune Fazlić jedan od najboljih u našoj istoroji. Legendarni fudbaler, a kasnije i trener FK Borac preminuo je u 80. godini. Ostavio je neizbrisiv trag u FK Borac i Banjoj Luci, a sve ono što je uradio za naše Crveno plave nikada neće biti zaboravljeno i živjeće sve dok Vrbas Banjom Lukom teče.
FK Borac, ovim putem, želi da obavijesti javnost da će datum i mjesto komemoracije u čast Husnije Fazlića biti objavljeno naknadno.
Hune, počivaj u miru – napisano je na zvaničnoj strani FK Borca.
igra
Husnija Fazlić rođen je 3. januara 1943. godine u Kozarcu. Fazlić je bio jedan od najboljih golgetera Borca u istoriji kluba, a tokom 11 godina igranja upisao 400 nastupa i postigao 93 gola.
Fudbal je počeo igrati u Bratstvu iz kozarca, odakle prelazi u BSK. 1963. prelazi u Borac gdje ostaje do 1974. i postaje igračka legenda i kapiten kluba. Uz Abida Kovačevića i Tomu Kneza smatra se ponajboljim igračem Borca svih vremena.
Karijeru je okončao u Njemačkoj gdje je dvije sezone igrao za Saarbrücken u periodu od 1974. do 1976. godine, kad je zbog povrede okončao karijeru.
Posvetio se zatim trenerskom poslu, prvo u omladinskim selekcijama Borca, a zatim i sa prvim timom. Sa seniorskim timom postigao najvažniji rezultat u istoriji kluba.

Kao trener sa klupe je predvodio Borac u dva navrata.
1988. godine u Kupu Jugoslavije stigao je do trofeja. Kup Jugoslavije ili kako se službeno zvao, Kup maršala Tita do raspada države osvajalo je samo devet klubova uopšte, što dovoljno govori koliki je podvig tada napravio Borac.
Borac je postao prvi (i jedini) drugoligaš sa trofejom Kupa maršala Tita u svojim vitrinama.

Hune je još trenirao Turkiyemspor Berlin i SD Croatia Berlin. Radio i kao nogometni skaut, za Werder iz Bremena.
Hune sa Džajom i Miljanom...
igra
I kao igrač i kao trener, bio je sa najvećim.
HuneIT
In memoriam
Otišao je jedan od tri najbolja igrača i najuspješniji trener u istoriji Borca.
Husnija “Hune” Fazlić
3.1.1943. – 6.10.2022.