Postoje mnoge legende o Banjalučankama.
Govorilo se da su Banjalučanke najljepše. U staroj Jugoslaviji Banjaluka je važila za grad sa najviše žena. Govorilo se da je odnos 1:8. Statistika je govorila drugačije, ali statistiku niko ne uzima ozbiljno.
Postojalo je stotine navodnih razloga, zašto je to tako.
Od glupo rasističkih i kvazi naučnih tipa: ratovi su prirodnom selekcijom ostavili samo najljepše, do one priče koju ja lično preferiram: Kad je stigla Austrija u čaršiji nije bilo imena ulica. Da bi nova vlast znala gdje je stigla jedan ovdašnji gazda je na svojoj kući istako natpis Gospodska ulica. I naziv ostade, evo vijek i po.

Kakve to veze ima sa ženama?
Pa ima. Eto takvi smo mi: volimo da pokažemo. Pogotovo ako imamo šta.

A da li Banjalučanke imaju šta da pokažu zaključite na osnovu petnaestak fotografija snimljenih prošlog ljeta. Sve fotografije su snimljene u jednom danu, u roku dva sata, na potezu Palas-Pozorište, baš u Gospodskoj ulici.
Gledajući ih ne sumnjam ni u jednu priču o babhalučkim ljepoticana, čak bih poneku i sam izmislio.


 

Sve koji sumnjaju u legendu o Banjalučankama pozivam da prošetaju Gospodskom.
Siguran sam da će ova fotogalerija imati publiku. Najavljuem iduću i objavljujem potragu za fotografijama koje zaslužuju da uđu u nju.Pozivam Banjalučanke da svojim orginalnim fotografijama dodatno uljepšaju ovaj portal. Uslov je da se na fotografiji sem Vašeg lika vidi i prepoznatljiv detalj iz grada. Druge fotografije ću rado pogledati, pa možda pronađem i razlog da ih ovdje publikujem.