Logo MSU

 

 

Izložba

Izložba: Podvučeno sećanje, pogled na savremenu srpsku umetnost

 

Mundolaterali

Izložba 'Multiorginali' kojom je obilježeno 40 godina od otvaranja Muzeja

 

Instalacija Noć Muzeja 

Instalacija povodom Noći muzeja, 2008. ispred Muzeja 

 

Muzika 

Muzičari čekaju svadbu

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske nalazi se u centru grada, u zgradi nekadašnje željezničke stanice, koja je adaptirana 1980. godine.
Zgrada stare željezničke stanice iz 1891-1892. godine  izvedena je kao monumentalno zdanje, sa istaknutim središnjim ulazom i bočnim krilima na kojima su bogato ukrašeni reprezentativni portali, sa lučnim otvorima u prizemlju, naglašenim profilisanim vijencima i skladnim ritmom pravougaonih prozora na spratu, dok je peronska strana prvobitno imala trijem na čeličnim stubovima sa ukrasnim kapitelima. Građena je u neorenesansnom stilu. pozicionirana je tako da je omogućila formiranje prvog gradskog trga koji se dalje vezao za Carski drum.

Stara stanica  Muzej  muzej 
Od željezničke stanice do Muzeja 

Muzej je praktično osnovan 1971. godine nakon zemljotresa koji je pogodio Banjaluku 1969. godine i to  zahvaljujući umjetnicima širom Jugoslavije i svijeta koji su željeli da pomognu nastradalo područje. Od fonda prikupljenih umjetničkih djela osnovana je Umjetnička galerija.
Od osnivanja pa do 2004. godine ova institucija je djelovala pod imenom Umjetnička galerija, odnosno Galerija likovnih umjetnosti Republike Srpske, da bi, odlukom Vlade Republike Srpske, 10. februara 2004. godine bila preimenovana u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Front MU
Muzej, ulaz iz glavne ulice
Iz Vidovdanske
Pogled na Muzej iz Vidovdanske ulice
Izložba
Izložbeni prostor Galerije

Sistematskim i stručnim radom početni fond umjetnina, vremenom je proširen tako da Muzej danas posjeduje najpotpuniju kolekciju umjetnosti XX vijeka u Republici Srpskoj.
Kolekcija je podijeljena u nekoliko zbirki, i to: slikarstvo, skulptura, grafika i crteži, novi umjetnički mediji i inostrana zbirka. Izložbeni prostor Muzeja čini stalna postavka i prostor za gostujuće izložbe.
Koncepcija stalne postavke omagućuje kontinuirano praćenje razvoja umjetnosti na našim prostorima od enformela do postmoderne sa akcentom na najvrednijim i najkarakterističnijim djelima i umjetnicima.
Prostor za gostujuće izložbe koristi se za promjenjljivi dio programa Muzeja koji čine povremene izložbe različitog profila i karaktera.
U okviru Muzeja djeluju četiri odjeljenja: Odjeljenje zbirki, Odjeljenje dokumentacije, Odjeljenje za pedagoški rad i Odjeljenje izložbene i programske djelatnosti.
Za rad Muzeja izuzetno je značajna pojava Akademije umjetnosti u Banjaluci 1998. godine koja je u okviru likovnog odsjeka dobila smjerove slikarstva i grafike. Postoji intenzivna saradnja Muzeja i Akademije umjetnosti. Tako je uvedena nagrada za najboljeg studenta po izboru stručnog žirija Muzeja savremene umjetnosti.
U centru grada, kao istureno odjeljenje u ulici Kralja Alfonsa XIII, nalazi se izložbeno prodajni salon, gdje ljubitelji umjetnosti mogu pogledati i kupiti neka djela najznačajnijih umjetnika Banjaluke i šireg okruženja.

Kao zanimljivost, ili paradoks u prostoru Muzeja održavaju se i ceremonije vjenčanja, tako da neki ovaj prostor vezuju i za tu vrstu zabave.
Kume, izgori ti kesa!
   


Copyright © 2008-2011, M.M.