Banjalučki parkovi i aleje

English

Upoznajte samo se sa nekim od banjalučkih aleja, parkova i zelenih oaza. 

Home

Gradski park

Aleje

Fontane

M.Stojanović

Aqua park

Parkovi ostali

Trešnjik

Zoo Vrt 

Banjaluka je poznata i prepoznatljiva po zelenilu. 

Oduvjek se dičila svojim parkovima i alejama.

Banjalučki parkovi nekad

Evlija Čelebija prošao je kroz Banjaluku 1660. godine i između ostalog zapisao i ovo:

Ćevap
Ako znate za Poljokanov park i zanima Vas veza
fon Nojmana i Banjaluke pogledajte ovaj klip

Stara varoš i šeher. Šeher se stere od jugoistoka prema sjeveru u dužini jednog sata, s obje strane rijeke Vrbasa, ali je s jedne i druge strane uzak. Pored toga što pokraj svih kuća teče živa voda, svaka bolja kuća (handan) ima vinograd, bašču i ružičnjak, divan kao zemaljski raj... Na sedamdeset mjesta ima izletišta...

Stari Seher
Stari Šeher

Šedrvan
Šedrvan i sahat kula ispred Ferhadpašine džamije

U vrijeme Austrougarske Banjaluka dobija prve aleje i javne parkove.

Zahvaljujući generalu baronu von Joelsonu (Jelzonu) komandantu banjalučkog garnizona Banjaluka 1880. godina dobija svoje čuvene aleje. Po generalovoj naredbi s obje strane široke ceste, koju su od šetališta s obje strane rastavljali široki i duboki jendeci (jarci), zasađene su sadnice, uglavnom lipe sa Kozare.

Henrick Renner u svojem djelu, štampanom u Berlinu 1896. godine, pišući o Banjaluci je napisao i: Velike široke ceste, obrubljene lipama, platanama i drugim drvećem, presjecaju park, a uz njih idu pješački putovi s rascvjetanom živicom...
U godišnjaku "Bosnischer Bote" početkom XX vijeka, opisujući Šetnju od hotela Bosne, uz nabrajanje zgrada koje su smještene u prvim dvjema banjalučkim alejama, objavljeno je da su te građevine: sve s lijepim vrtovima, parkovima i alejama za šetnju.

Aleja ispred fabrike duvana
Sadnice prve aleje ispred Fabrike duvana

Rudolfov park
Rudolfov park koji se nalazio na banjalučkom polju

Gospodska-Herrengase
Gospodska-Herrengase

Za vrijeme kraljevine Jugoslavije i Vrbaske Banovine, Banjaluka dobija i danas prepoznatljive gradske vizure, a evo jednog zapisa iz tog vremena, u prikazu beogradske Pravde iz 1932. godine: “Pređe, Banjaluka je bila krajiško gnezdo na glasu, svetlo jedino tradicijama rase. Inače pusta kasaba istočnjački zapuštena, zaudarajući na murdarluk i nehat, blatnjavih sokaka,, s gostionicama koje naježe i agente Singerovih mašina, palanka zaboravljena iza Božojih leđa... Međutim sve se promenilo: Prijatno je danas po silasku sa voza ili sa motornih kola ući u jedan evropski udoban hotel na tri sprata, s liftom, s toplom vodom, apartmanima i kupatilima... Prošetati se asfaltiranim i pravim ulicama, bogato osvetljenim, videti onu izvanrednu arhitektonsku celinu Kraljevog trga, koji čini pravoslavna katedrala sa visokim zvonikom u sredini, banovinskom palatom s jedne i banskim dvorima s druge strane.

BL Gradski trg
Centralni gradski trg tridesetih godina XX vijeka

Gradski park
Gradski park snimak iz 1933. godine

 

Danas  se Banjaluka ponosi što slovi kao grad zelenila sa više od deset hiljada stabala u svojim alejama i parkovima.

Panorama1

Panorama

Panarama Banjaluke, danas

 

Copyright© 2011-18, M.B. & mojTim