Na raskršću Istoka i Zapada


Međureligijska audiencija u Ordinatu banjalučke nadbixkupije 2003-će prilikom posjete Pape Ivana Pavla II Banjaluci

Nalazeći se na raskrsnici puteva i na granici Istok–Zapad, čitavo područje Balkana bilo je područje gdje su se miješale i sukobljavale različite civilizacije i kulture.
Nakon prihvatanja hrišćanstva raskol unutar njega podijelio je i ovdašnje stanovništvo na istočnu i zapadnu crkvu. Kasnije su turski osvajači donijeli i islam.
Još tokom srednjeg vijeka bila je prisutna i jevrejska zajednica, pa se može govoriti o prisustvu tri velike monoteističke religije.

Svaka vlast je sa sobom donosila i svoju religiju, ali kako se nijedna vlast nije apsolutno ustalila, na ovim prostorima nije uspostavljena dominacija ni jedne religije.
Nažalost ne može se govoriti o vjerskoj toleranciji, ali uspostavljen je modul suživota, gdje su etnički i nacionalni interesi izjednačavani sa vjerskim.

Sjednica međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, foto iz 2016

Mogu zajedno: vjerski velikodostojnici (vladika banjalučki Јefrem, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, banjalučki biskup Franjo Komarica i banjalučki muftija Nusret Abdibegović) na prijemu kod predjednika Republike Srpske u Banjaluci 2019
Danas sve crkve i vjerske zajednice proklamuju i podržavaju slobode onih drugih. Mada se ne može govoriti o harmoniji, uspostavljen je tolerantan odnos, koji se poboljšava.
O tome govori i postojanje Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, koje uspješno razrješava potencijalne sukobe.

mojTim se zahvaljuje posjetiocima i poziva ih na saradnju
Last update February 2021.


Najljepšem gradu

Malareklama